Sabor: Odvjetništvo dužno izvijestiti o procesuiranju privatizacijskih zlouporaba

HRVATSKI sabor prihvatio je danas Izvješće o reviziji pretvorbe i privatizacije od prosinca 2003. do rujna 2004., uz zaključak kojim se obvezuje Državno odvjetništvo da u roku 60 dana izvijesti Sabor o pokrenutim postupcima za nezakonitosti i zlouporabe u pretvorbi i privatizaciji.

Prihvaćeno je i još nekoliko zaključaka, oko kojih su se, osim HSP-a, usuglasili svi saborski klubovi.

HNB se tako obvezuje da u roku 90 dana Saboru za svaku banku dostavi izvješće o procesu osnivanja, te promjenama u vlasničkoj strukturi.

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka obvezuje se, pak, da u istom roku izvijesti Sabor o provedbi sanacije i restrukturiranju banaka.

HFP je dužan u roku 90 dana dostaviti očitovanje na revizijsko izvješće, te izvješće o pokrenutim postupcima i radnjama u vezi imovine koja nije bila uključena u procjenu vrijednosti poduzeća u pretvorbi, kao i drugim radnjama u vezi ispravljanja revizijom utvrđenih nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji.

HFP se obvezuje i da Saboru dostavi podatke o svim gotovinskim plaćanjima za kupnju dionica i udjela u privatizaciji.

Nakon što zaprimi sva izvješća, Sabor bi, po usvojenim zaključcima, u roku 90 dana trebao raspraviti i utvrditi mjere te donijeti zakonska rješenja kojima će obvezati banke da dostave podatke o financijskim transakcijama u privatizaciji za tvrtke kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

Sabor bi, nakon isteka navedenih rokova, treba utvrditi mjere radi uklanjanja nepravilnosti i nezakonitosti, te mogućeg obeštećenja države za štete nastale u pretvorbi i privatizaciji, uključujući i izradu novog Zakona o privatizaciji.

Sabor je prihvatio i drugo izvješće Državnog ureda za reviziju, ono o obavljenim revizijama u ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, zavodima, agencijama, te javnim poduzećima u 2003., zadnjoj godini koalicijske vlasti.

Zastupnici su izglasali i Zakon o zastupanju u području prava intelektualnog vlasništva, izmijenili Zakon o sudskom registru, te u drugo čitanje uputili prijedlog nezavisnog Slavena Letice da se osnuje pravobranitelj za hrvatske iseljenike i povratnike.

Istu sudbinu nisu doživjeli prijedlozi zakona o velikim gradovima te Državnom izbornom povjerenstvu koje su predložili Zlatko Kramarić (LS), odnosno Željko Pavlic (nezavisni), koje je saborska većina odbila.

Prihvaćena su i izvješća o radu Komisije za vrijednosne papire za 2004., o izvršenju programa statističkih istraživanja za 2003, te ono o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2003. i 2004.

Nakon glasovanja, predsjednik Sabora Vladimir Šeks zaključio je 13. sjednicu, koja je trajala pet tjedana, a iduća, 14. sjednica po njegovu bi mišljenju trebala početi 18. i 19. svibnja, nakon lokalnih izbora.

Pročitajte više