Sabor počeo raspravu o Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u stečaju

PREDLOŽENIM zakonom o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca želi se poboljšati položaj radnika zaštitom njihovih potraživanja u slučaju stečaja poduzeća, i to putem jamstvenih institucija, rekao je danas u Saboru ministar rada Davorko Vidović obrazlažući pred zastupnicima konačni tekst vladinog zakonskog prijedloga.

Vidović je upozorio da brojne tvrtke u stečaju nemaju dovoljno sredstava da isplate radnička potraživanja.

Izvijestio je da su u protekle tri godine pokrenuti stečajni postupci nad 5.358 poduzeća, te da je naslijeđeno 929 neriješenih stečajnih postupaka. U tom su se razdoblju, dodao je, Zavodu za zapošljavanje prijavile 32.754 osobe kojima je radni odnos prestao zbog stečaja.

Vrste i opseg prava radničkih potraživanja u slučaju stečaja, kao i uvjete pod kojima se ta potraživanja ostvaruju i osiguravaju sredstva za njihovo ostvarenje, određivao bi Fond za razvoj i zapošljavanje kao jamstveni fond.

Fond bi u roku od 30 dana od donošenja rješenja bio dužan radniku isplatiti neisplaćene plaće za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja i neisplaćene naknade plaće za bolovanje koju je bio dužan isplatiti poslodavac.

Također, radniku bi se isplatila naknada plaća za neiskorišteni godišnji odmor na koji je stekao pravo u kalendarskoj godini u kojoj je otvoren stečaj, utvrđena otpremnina, te pravomoćno dosuđena naknada štete zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Fond je dužan osigurati isplatu u visini najniže plaće u Hrvatskoj za svaki mjesec za koji radniku nije isplaćena plaća, najviše do polovice najniže plaće za neiskorišteni godišnji odmor, polovicu zakonom propisane otpremnine, te najviše do jedne trećine pravomoćno dosuđene naknade štete.

Kod isplate plaća i naknade plaće Fond je dužan obračunati i platiti doprinose za obvezna osiguranja.

Predviđene su i kaznene odredbe, po kojima bi se novčanom kaznom od tri do deset tisuća kuna kaznio poslodavac koji na zahtjev Fonda ne dostavi zatraženu dokumentaciju, a kaznom od 10 do 30 tisuća kuna kaznio bi se Fond ako ne donese rješenje u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva.

Kako je navedeno u vladinom prijedlogu, za provođenje ovoga zakona, koji je trebao stupiti na snagu 1. srpnja ove godine, potrebno je iz državnog proračuna osigurati najmanje oko 160 milijuna kuna.

O navedenom zakonskom prijedlogu po hitnom postupku raspravljaju parlamentarni klubovi zastupnika.

Pročitajte više