Sabor završio današnje zasjedanje raspravom o izvozu roba s dvojnom namjenom

Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izvozu robe s dvojnom namjenom.

Prijedlog je, u ime Kluba HDZ-a, podržao Krešimir Ćosić, naglašavajući da će se Hrvatska tako uključiti u borbu protiv terorizma, budući da je riječ o robi, znanjima i računalnoj tehnologiji koja se može koristiti u vojne svrhe, odnosno za proizvodnju oružja.

Ćosić je upozorio da je riječ o visokim tehnologijama, za čiju je kontrolu potrebna maksimalna stručnost.

Zakon je pozdravio i Željko Pecek (HSS), upozoravajući da je na tom području u Hrvatskoj do sada vladala "poprilična stihija". Ocijenio je da bi odredbe o izdavanju dozvola za izvoz i kontroli roba s dvojnom namjenom trebale biti blaže prema izvoznicima, a da bi predviđene kazne za kršenje zakona trebale biti oštrije.

Ocijenio je i da bi u povjerenstvu koje će odlučivati o izdavanju dozvola za izvoz takvih roba, uz predstavnike ministarstava, trebali sjediti i predstavnici udruga proizvođača.

Pecek se zauzeo i da se u kaznenim odredbama ostavi i mogućnost trajnog, a ne samo privremenog, oduzimanja prava na bavljenje djelatnošću.

Željka Antunović (SDP) također je pozdravila donošenje ovog zakona, upozoravajući da zakon ne smije dodatnim nepotrebnim administriranjem ugroziti perspektivne izvoznike.

Stoga je predložila skraćenje rokova za izdavanje dozvola za izvoz roba s dvojnom namjenom, s predloženih 60 do 90, na najviše 60 dana.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić odgovorio je kako kod utvrđivanja zakonskih rokova valja imati na umu da je riječ o robama čiji bi izvoz mogao prouzročiti štetu daleko veću od bilo kakve koristi.

Složio se da bi valjalo razmisliti o uvođenju zatvorske kazne za kršenje ovog zakona, ali za to bi, kaže, trebalo mijenjati i Kazneni zakon.

Osmu sjednicu Sabor će nastaviti sutra.

(Hina) xibob ymć

Pročitajte više