Sabor završio rad raspravom o prijedlogu novoga Zakona o sportu

Porazni podaci o "mizernim" državnim izdvajanjima za sport, koje su u raspravi iznosili gotovo svi parlamentarni klubovi, obilježili su večerašnju saborsku raspravu o vladinu prijedlogu novoga zakona o sportu.

Iako su isticali nužnost nove zakonske regulacije sporta i za njega vezanih aktivnosti, a svi su i podržali prijedlog u prvom čitanju, klubovi su zamjerili ovoj i prethodnoj vlasti nebrigu za nacionalni sport, posebno u dijelu proračunskih i drugih izdvajanja.

Klubovi su upozorili da će zakon o sportu, bez jasnog definiranja izvora sredstava, ostati "mrtvo slovo na papiru", a posebno su istaknuli potrebu da se jedinicama lokalne samouprave omogući dovoljno sredstava kako bi mogle osigurati prostorne i financijske uvjete za sportske aktivnosti.

Mario Kovač (HSLS) rekao je da je država u prošloj godini za sport izdvojila tek 0,05 posto proračunskih sredstava, planski nije izdvojena ni jedna kuna za izgradnju sportskih objekata, a u stalnu sportsku aktivnost uključeno je samo 10 posto građana.

"Vlast se voli fotografirati s našim sportskim asovima nakon osvojenih titula, a šuti kada treba osigurati novac", rekao je Kovač koji je kritizirao premijera Račana jer se slikao na tribinama nakon pobjede rukometaša u finalu svjetskog prvenstva.

Krunoslav Gašparić (HB) upozorio je da 35 posto osnovnih i 45 posto srednjih škola nema sportske dvorane, da 55 posto osnovnih škola ne provodi obuku u plivanju, da se parkovi i igrališta sve više pretvaraju u trgovačke centre.

Stoga se založio da se prije konačnog teksta zakona izradi cjelovita strategija hrvatskog sporta i provede stručna rasprava u sportskoj javnosti, čemu se priklonila i većina ostalih klubova.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša predložio je, u ime Kluba HDZ-a, stimulaciju razvoja sporta poreznim olakšicama, te je izvijestio da je HOO naručio studiju o poreznom tretmanu sporta.

Sadašnje porezno opterećenje, koje je s 35 poraslo na 97 posto, sportski klubovi ne mogu izdržati, upozorio je Mateša, koji od Vlade očekuje da uredbom definira izdvajanja za sport od uplata igara na sreću.

Branko Tušek (SDP) drži da je o razvoju sporta nemoguće raspravljati bez razvoja sportske znanosti, kao i jasne definicije tko odlučuje o tome tko i koliko može koristiti sportske objekte.

Libra smatra potrebnim osnivanje povjerenstva koje bi nadziralo vlasnički udio u sportu, a posebno pitanje prodaje igrača, kako bi se, tvrdi Zrinjka Glovacki Bernardi, otklonila mogućnost manipulacije.

Ministar prosvjete i sporta Vladimir Strugar naveo je kao osnovne ciljeve zakona šire uključivanje građana, posebno mladih, u sportske aktivnosti, veća izdvajanja za sport, poticanje izgradnje i obnove sportskih objekata.

Također, želi se uspostaviti sustav sportskih klubova kao dioničkih društava, koji bi objedinio oko 280 tisuća registriranih sportaša, te osnažiti Hrvatski olimpijski odbor koji bi objedinio programe nacionalnih sportskih saveza.

Ministar je istaknuo i odredbe koje reguliraju uzimanje dopinga, sprječavanje nasilja na sportskim borilištima, kao i one koje predviđaju veću ulogu stručnog rada u sportu.

Raspravom o prijedlogu novoga zakona o sportu Sabor je završio današnje zasjedanje.

Pročitajte više