Saborski Odbor za rad održao tematsku sjednicu o izmjenama Zakona o radu

SABORSKI Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo na današnjoj je tematskoj sjednici raspravljao o predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR).

Rasprava je pokazala da se Vlada i poslodavci još uvijek razilaze sa sindikatima oko očekivanih učinaka predloženih izmjena i razloga donošenja novog zakona.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović tvrdi da bi izmjene Zakona o radu trebale omogućiti poslodavcima prilagodbu europskom gospodarstvu i da Hrvatska već kasni s donošenjem tih izmjena.

Cilj je skinuti utege poslodavcima, ali i osigurati kompenzacijska rješenja za ublažavanje mogućih negativnih učinaka za radnike, rekao je Vidović. Dodao je da su za sindikate sporni instituti poput predloženih skraćenja otkaznih rokova i smanjenja iznosa otpremnina dovedeni na prosječnu razinu tranzicijskih i europskih zemalja. Ustvrdio je da će zakonske izmjene omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Prošla su vremena sigurnosti radnog mjesta, rekao je i dodao da Vlada zakonskim tekstom i svojim mjerama želi stvoriti uvjete za sigurnost zapošljavanja.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zatražio je da se umjesto prvog čitanja, za predloženi zakonski tekst o izmjenama ZOR-a u Saboru održi uvodna rasprava kako bi se socijalnim partnerima osiguralo više vremena za usuglašavanje oko spornih instituta.

Sindikalni čelnici opetovali su mišljenje da Vlada predlaže izmijeniti zakon jer se obvezala MMF-u i Svjetskoj banci da će smanjiti postojeću razinu radničkih prava.

´Smanjenje prava politička je odluka i nema veze sa strukom, jer tko bi normalan u predizbornoj godini smanjivao prava, a da to ne mora´, ustvrdio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst.

Ministar Vidović odbacio je tu tezu ocijenivši je uvredom za Vladu.

Odbor za rad idući će tjedan još jednom, uoči saborske rasprave, raspravljati o prijedlogu izmjena ZOR-a kada bi trebao donijeti i zaključke, najavila je predsjednica Odbora Snježana Biga Friganović.

Na današnjoj su sjednici bili i predstavnici Ministarstva pravosuđa koji su izvijestili o pripremi zakonskih rješenja kojima bi se regulirali radni sporovi i sankcionirali poslodavci koji ne isplaćuju plaće ili ilegalno zapošljavaju radnike.

Pročitajte više