Saborski odbor za rad: Vlahušić optužio sindikat da ucjenjuje Vladu

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić optužio je danas Hrvatski liječnički sindikat (HLS) da ucjenjuje Vladu tražeći 45 postotno povećanje liječničkih plaća.

To bi uništilo cjelokupni sustav plaća u javnom sektoru, ustvrdio je Vlahušić na sjednici saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić odgovorio je pak da 7.000 liječnika ´nisu zavedeni naivci´, ustvrdivši da Vlahušić vodi monolog i ponaša se autoritativno.

Babić je rekao članovima Odbora da liječnici zahtijevaju svoja socijalna prava, pregovore o strukovnom kolektivnom ugovoru te povećanje plaća za redovni rad.

Zahtjevi se kreću na razini dvije prosječne plaće za liječnika s položenim državnim ispitom (7000 kuna), a za specijalistu dvije i pol prosječne plaće (9000 kuna).

Liječničke plaće usporedio je s plaćama sudaca, rekavši kako sudac Prekršajnog suda ima koeficijent 3,11, a liječnik 1,71, dok sudac Županijskog suda ima koeficijent 4,55, a liječnik specijalist 2,0.

Babić je rekao kako je obveza svakog liječnika u štrajku da bude na svom radnom mjestu i zbrinjava sve vitalno ugrožene bolesnike, dok se odgađaju samo operacije i pretrage koje su bile ranije naručene.

Vlahušić je ustvrdio kako bi povećanje plaća za 45 posto značilo da će 75 do 85 posto bolničkih proračuna odlaziti samo na plaće. Bolnice su krajem studenoga prošle godine dobavljačima dugovale 1,6 milijardi kuna, od čega je 580 milijuna kuna dug stariji od 150 dana.

Dodao je kako su u tijeku pregovori sa sindikatima o Temeljnom kolektivnom ugovoru te da Vlada u ovoj godini nudi 10 postotno povećanje plaća i šest do 20 posto više novca za posebne uvjete rada.

HLS je, smatra Vlahušić, prekoračio ovlasti pozivajući građane da ne dođu u bolnice.

Odgovornost u zdravstvu je osobna, upozorio je ministar, pa ako netko strada zbog nepružanja zdravstvene pomoći liječnik će za to snositi i krivičnu odgovornost.

Pročitajte više