SABORSKI ZASTUPNIK ŠKRABALO U SUBOTICI O POLOŽAJU MANJINA

Uzajamno poštivanje i priznavanje prava manjina najsigurniji je put za prevladavanje posljedica zbivanja iz ratnih devedesetih i uspostavu dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, izjavio je zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Ivo Škrabalo u nedjelju Subotici gdje je bio gost zatvaranja prvih Dana hrvatskog filma u Vojvodini.

Uspoređujući položaj srpske u Hrvatskoj s položajem hrvatske manjine u Vojvodini Škrabalo je konstatirao kako Srbi u Hrvatskoj godinama imaju zakonsku zaštitu.

"Ustavnim zakonom o manjinama koji je nedavno usvojen ništa bitno nije ukinuto iz prethodnog zakona, već mu je naprotiv još nešto dodano", izjavio je Ivo Škrabalo.

Naveo je kako će srpska manjina na sljedećim izborima birati tri svoja zastupnika u hrvatski Sabor, što ne znači da neće biti i zastupnika srpske nacionalnosti koji će biti birani preko stranačkih lista.

"Postoje određene političke kontroverze oko novoga Ustavnog zakona o manjinama, u koje ja nisam dovoljno upućen, ali bitno je da se nacionalna vijeća mogu osnivati i da predstavnici manjina mogu odlučivati o onome što je važno za život nacionalne manjine koju zastupaju", zaključio je Škrabalo.

"Što se tiče položaja hrvatske manjine u Vojvodini, znam da je napokon ta manjina zakonski priznata", rekao je Škrabalo boraveći tijekom vikenda u svojoj rodnoj Sjevernoj Bačkoj.

(Hina) js sd

Pročitajte više