SAD drže da su sloboda i demokracija obrana od terorizma

SJEDINJENE DRŽAVE smatraju da su sloboda i demokracija nedjeljivi dio borbe protiv terorizma i poduprijet će ih kod svojih saveznika u ratu protiv terorista, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Odgovarajući na prigovor Human Rights Watcha da Sjedinjene Države često zanemaruju ljudska prava u ratu protiv terorizma glasnogovornik Richard Boucher je rekao kako Sjedinjene Države smatraju da su demokracija i sloboda najbolja obrana protiv terorizma.

´Zato ne mijenjamo svoju politiku poticanja demokracije i slobode diljem svijeta. Zapravo, to je nedjeljivi dio pomoći društvima u borbi protiv terorizma´, kazao je on na konferenciji za novinare.

Human Rights Watch optužio je u utorak Sjedinjene Države da globalna potpora ratu protiv terorizma slabi zbog njihovog čestog zanemarivanja ljudskih prava u vođenju toga rata.

U svojem Izvješću o stanju ljudskih prava 2003. HRW navodi da Sjedinjene Države potkopavaju načela ljudskih prava kada prelaze preko njihovog kršenja koje čine američki saveznici poput Pakistana, Kine, Saudijske Arabije i afganistanskih gospodara rata.

Boucher je rekao da Sjedinjene Države podupiru demokratske reforme u arapskom svijetu te da će taj projekt podržati financijski.

HRW također upozorava da SAD krši ljudska prava u odnosu prema optuženim teroristima koje drži u bazi Guantanamo jer odbija na njih primijeniti Ženevske konvencije, a također zlorabi oznaku ´neprijateljski borac´ primjenjujući je na osumnjičenike na vlastitom tlu.

Boucher je kazao kako su Sjedinjene Države jasno rekle da će tretirati zatočenike u Guantanamu ili drugdje na način koji je u skladu s Ženevskom konvencijom mada se, dodao je, ´ne moramo uvijek slagati s tim da li su sve te skupine pokrivene´ Konvencijom.

´Obećali smo i obvezali smo se na to i osigurat ćemo da to i učinimo , da tretiramo te zatočenike u skladu sa Ženevskom konvencijom´, kazao je on.

Pročitajte više