SAD KRITIZIRA PREDIZBORNU UTRKU U UKRAJINI I PRIJETI SANKCIJAMA

Sjedinjene Države ocijenile su u petak da predsjednička predizborna utrka u Ukrajini ne ispunjava "demokratske zahtjeve" i zaprijetile su sankcijama ukoliko se izbori u nedjelju ne održe u prihvatljivim uvjetima.

"Predizborna utrka nije ispunila međunarodne demokratske uvjete i zbog toga smo vrlo nezadovoljni", izjavio je službeni predstavnik State Departmenta Richard Boucher.

Posebno je istaknuo teškoće što se tiče izvještavanja ukrajinskih glasila o predizbornoj utrci, pristupa kandidata medijima i nejednake uporabe državnog novca.

"Ukoliko izbori ne budu zadovoljili međunarodne propise o biračkim popisima i o prebrojavanju glasova poduzet ćemo različite mjere prema onima koji su odgovorni za izbornu prijevaru, a posljedice će snositi i bilateralni odnosi s Ukrajinom, kao i ulazak u euro-atlantske integracije", istaknuo je Boucher.

Ukrajinci na izborima trebaju izabrati nasljednika predsjednika Leonida Kučme između dvojice glavnih kandidata, prozapadnog oporbenjaka Viktora Juščenka i proruskog premijera Viktora Janukoviča.

Ukrajinski predsjednik na isteku mandata Leonid Kučma u petak je, u televizijskom nastupu nepuna dva dana uoči vrlo napetih izbora, pozvao Ukrajince da sačuvaju mir tijekom predsjedničkih izbora i upozorio da će u protivnom sam zavesti red.

"Prežestoke izborne bitke između usijanih glava izazivaju zabrinutost za ono najdragocjenije što imamo: za mir u našim domovima", kazao je Kučma u govoru od petnaestak minuta koji je prenosila javna nacionalna tv-postaja UT-1.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više