SAD ne može potvrditi da je francuska davala informacije Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE nisu mogle u nedjelju potvrditi navode da je Francuska redovito obavještavala Irak o razgovorima s američkim dužnosnicima kako je izvijestio britanski tjednik The Sunday Times.

The Sunday Times u nedjelju piše da su dokumenti otkriveni u ruševinama iračkog ministarstva vanjskih poslova otkrili da je Francuska davala režimu Sadama Huseina redovita izvješća o svojim razgovorima s američkim dužnosnicima.

List piše kako dosjei koji dokumentiraju francusku pomoć režimu pokazuju da je Pariz dijelio s Bagdadom sadržaje povjerljivih transatlantskih razgovora i diplomatskih izvješća iz Washingtona.
Američka televizija Fox News javila je da je neimenovani dužnosnik američke vlade o tom izvješću kazao da Sjedinjene Države "za sada nemaju ništa što bi ga potkrijepilo" i da Amerikanci nisu vidjeli dokumente o kojima britanski tjednik piše.

"Željeli bismo pogledati dokumente kako bi vidjeli da li daju ikakvu korisnu informaciju. Dok dokumenti ne budu dani američkoj vladi ili britanskoj vladi, oni su samo pojedinačno novinsko izvješće", rekao je dužnosnik kako je javio Fox News.

Informacije, koje su prema dosjeima došle dijelom od "prijatelja Iraka" u francuskom ministarstvu vanjskih poslova, ažurno su obavještavale Sadama Huseina o svakoj promjeni američkih planova i možda su mu pomogle da se pripremi za rat, naveo je The Sundey Times.

Jedno izvješće upozorilo je da Amerikanci namjeravaju povezati Irak s teroristima kako bi opravdali napad na Irak.

Drugo izvješće od 25. rujna 2001., koje je irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri uputio Sadamu Huseinu, temelji se na informaciji koju je dao francuski veleposlanik u Bagdadu kao i tajnim razgovorima između predsjednika Jacquesa Chiraca i Georgea W. Busha.

Za Chiraca se kaže da je rekao kako su Sjedinjene Države "100 posto sigurne da je Osama bin Laden iza napada 11. rujna i da će odgovor Sjedinjenih Država biti odlučan".

The Sunday Times navodi i drugi dokument, navodno nađen u ruševinama iračkog ministarstva vanjskih poslova, koji iscrpno govori o stajalištima Amerikanaca prema Sadamu usred straha Iraka da bi uskoro mogao postati cilj američke odmazde.

"Informacije raspoložive francuskom veleposlanstvu u Washingtonu ukazuju da nema namjere sa strane Amerikanaca da napadnu Irak, ali bi se stvari mogle brzo promijeniti", navodi list dokument iz fascikla s oznakom Francuska 2001.

"Prema francuskim informacijama u Washingtonu se vodi rasprava između (državnog tajnika) Colina Powella i cionista (Paula) Wolfowitza (zamjenika ministra obrane). Powell je bio protiv vojnog napada na Irak dok je Wolfowitz zagovarao snažnu vojnu operaciju protiv Iraka", kaže isti dokument.

Pročitajte više