SAD poručio Rusiji da premještanje baza nije usmjereno protiv nje

VISOKI američki diplomat izvijestio je u srijedu Rusiju da Washington planira premjestiti NATO-ove vojne baze u istočnu Europu, naglasivši pritom da je odluka donesena zbog novih sigurnosnih prijetnji i nipošto nije usmjerena protiv Moskve.

Washington je ovoga tjedna počeo diplomatsku ofenzivu u desetak europskih glavnih gradova kako bi predstavio novu obrambenu politiku koja bi trebala dovesti do zatvaranja vojnih baza u zapadnoj Europi i potvrditi povećani interes NATO-a za europski istok.

"Kako se NATO širi na jug i istok, naše vojne snage moraju imati mogućnost da slijede to širenje", rekao je novinarima američki državni podtajnik Marc Grossman nakon razgovora u ruskom ministarstvu obrane, ministarstvu vanjskih poslova i Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Grossman je Rusiji poručio da i ona ima svoju ulogu u posthladnoratovskoj obrambenoj strukturi.

"Suočeni smo s novim prijetnjama i imamo neke nove prilike, a Rusiju smatramo partnerom u suočavanju s tim prijetnjama", rekao je.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov izrazio je zabrinutost zbog pomicanja baza bliže Rusiji.

"Bilo kakvi planovi približavanja NATO-ove vojne infrastrukture bliže našim granicama izaziva posve razumljivu tjeskobu", rekao je Ivanov.

Pročitajte više