SAD: Raste broj homoseksualaca i biseksualaca zaraženih HIV-om

BROJ homoseksualaca i biseksualnih muškaraca zaraženih HIVom, virusom koji uzrokuje AIDS, sve je veći već treću godinu zaredom, što potiče strah od ponovnog razbuktavanja epidemije u toj rizičnoj skupini.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su na Nacionalnoj konferenciji o HIV-u u Atlanti izvješće po kojemu je ukupan broj osoba s dijagnosticiranim AIDS-om prošle godine porastao za 2,2 posto.

"Kraj epidemije AIDS-a u Sjedinjenim Državama još je jako daleko", rekao je dr. Harold Jaffe, direktor Nacionalnog centra za HIV.

Procjenjuje se da je HIV-om zaraženo između 850.000 i 950.000 Amerikanaca. Od AIDS-a je prošle godine umrla 16.371 osoba diljem SAD-a, oko šest posto manje nego prošle godine.

Iako se zdravstveni dužnosnici zalažu za prevenciju među ukupnim stanovništvom, posljednjih su godina osobito zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima.

U toj je skupini broj osoba zaraženih HIV-om porastao za 7,1 posto u odnosu na prošlu godinu, stoji u izvješću Centra koji je prikupio podatke iz 25 saveznih država. Broj osoba s dijagnosticiranim AIDS-om u toj skupini porastao je za 17,7 posto od 1999. godine, dok je u ostalim skupinama ostao stabilan.

Jaffe je, međutim, upozorio da je porast novooboljelih možda uzrokovan činjenicom da se sve više homoseksualaca i biseksualaca testira na taj virus pa najnoviji podaci nužno ne dokazuju da ta skupina obolijeva češće od drugih.

(Hina) bcav dgk

Pročitajte više