SAD u lobističkoj kampanji: Japan poslušno pristao na sankcije Iranu, Kinezi sugestiju glatko odbili

"JAPAN je spreman smanjiti količinu nafte koju uvozi iz Irana, sukladno američkim željama. Trenutno 10 posto nafte koju uvozimo otpada na onu iz Irana, ali ćemo, kako smo se dogovorili, s vremenom i to smanjiti", kazao je japanski ministar financija Jun Azumi nakon što je Japan posjetio njegov američki kolega Timothy Geithner.

Gdje je nestao japanski ponos?

"U zadnjih pet godina već smo za 40 posto smanjili uvoz nafte iz Irana. Iranski nuklearni program je nešto preko čega međunarodna zajednica ne može prijeći, pa stoga razumijemo američke akcije i zahtjeve", poslušno je utvrdio Azumi.

"SAD trenutno radi na tome da se Iranska centralna banka odsiječe od globalnog financijskog tržišta te da im se smanje prihodi od nafte. Trenutno smo u fazi pregovora s našim partnerima diljem svijeta kako da postignemo naše ciljeve", otvoreno je kazao Geithner nakon susreta, prenosi CNN.

Kini ne pada na pamet odustati od iranske nafte


Međutim, privola Japana da odustane od iranske nafte može se smatrati samo utješnom nagradom, jer Geithner u sklopu svoje azijske turneje nije uspio postići primarni cilj - na sankcije Iranu nagovoriti Kinu.

Kineski dužnosnici su mu hladnokrvno objasnili kako neće smanjiti uvoz nafte iz Irana jer to nema nikakve veze s iranskim nuklearnim programom. Odbili su i bilo kakve sankcije kada je riječ o iranskim financijskim institucijama.

Američke lobiranje za sankcije moglo bi se pokazati uzaludnim

Iran čak trećinu svoje nafte šalje upravo u Kinu, zbog čega bi se američke sankcije na kraju mogle pokazati uzaludnima ako im se ne pridruže i Kinezi, a očito neće. Ekspert za energetsku politiku Michael Levy smatra kako u tom slučaju Iran neće imati većih problema s ostvarivanjem prihoda koje je imao i nekad.

"Činjenica je da će Japan postupno odustajati od iranske nafte, a to će Iranu dati dovoljno vremena da nađe alternativne kupce", objasnio je za CNN.

Pročitajte više