SAD VJERUJE DA JE ZA NAPADE U CASABLANCI ODGOVORNA AL-QAIDA

Sjedinjene Države vjeruju da iza terorističkih napada u petak u Casablanci stoji alQaida i upozoravaju na mogućnost sličnih napada u budućnosti.

Američki protuterostički dužnosnici su rekli u subotu kako postoji "jaka sumnja" da je al-Qaida koordinirala napade u Maroku, koji su slični onima iz Saudijske Arabije koji su se dogodili nešto ranije.

Prema njihovim riječima, budući napadi će vjerojatno biti "malih razmjera" i protiv lakih meta poput onih u Casablanci, kazali su neimenovani američki dužnosnici.

U nizu od pet bombaških napada u Casablanci u noći s petka na subotu ubijena je 41 osoba, uključujući 10 sudionika napada, a u vezi s napadima uhićena su tri Marokanca, priopćile su marokanske vlasti.

CNN je javio, pozivajući se na protuterorističkog američkog dužnosnika, da se "možda ne može puno učiniti" kako bi se spriječili takvi samoubilački napadi.

On je rekao kako se al-Qaida sumnjiči za napade zbog kordiniranosti i upotrijebljene taktike, mada raspoloživi obavještajni podaci nisu uspostavili izravnu vezu.

Al-Qaida možda "osjeća potrebu pokazati kako je još tu" nakon što je uglavnom izbačena iz Afganistana i policijskim akcijama oslabljena u svojim međunarodnim operacijama, rekao je dužnosnik, napominjući da bi se organizaciju moglo smatrati "sličnom ranjenoj životinji koja je tim opasnija" što se više osjeća ugroženom.

CNN navodi da je dužnosnik rekao kako je al-Qaida nedavno uspjela unovačiti nove sljedbenike.

Dužnosnik smatra da bi odluka terorista da se usmjere na lagane mete radije nego na američku vojsku ili velike ciljeve poput onih u napadima 11. rujna 2001. mogla ukazivati da su vođe al-Qaide usvojili "izmjenu taktike kako bi pokazali da su još sposobni za život".

"Ako su odlučni slati bombaše samoubojice na hotele, restorane i društvene klubove, možda i ne možemo mnogo učiniti protiv toga", rekao je dužnosnik.

Pročitajte više