SAD zabranio uporabu mina koje se ne mogu otkriti detektorima

Sjedinjene Države su u ponedjeljak objavile zabranu uporabe svih mina koje se ne mogu otkriti standardnim detektorima metala, kako prva velika vojna sila koja je to učinila.

SAD zabranjuju vlastitu uporabu mina koje se ne mogu otkriti standardnim detektorima metala koje diljem svijeta pri razminiranju koriste vojni i humanitarni radnici, priopćio je ured glasnogovornika State Departmenta.

"Naša akcija postiže prvi važan cilj naše nove politike kojom se Sjedinjene Države odmah odriču uporabe mina koje se ne daju otkriti, a svih trajnih mina nakon 2010. godine", rekao je u priopćenju Lincoln Bloomfield, posebni predstavnik američkog predsjednika i državnog tajnika za mine.

On je rekao da mine koje se ne mogu otkriti predstavljaju "posebno podmuklu" opasnost za humanitarne deminere i nedužne civile na postkonfliktnim područjima.

Zabrana se odnosi kako na protupješačke tako i na protuoklopne mine.

Washington je rekao da nova politika premašuje zahtjeve Protokola o minama Konvencije o određenom konvencionalnom oružju, koje je SAD stranka, kao i Konvencije iz Ottawe o protupješačkim minama, kojoj SAD ne pripada.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više