Samo Kolindi nije jasno što piše u Ustavu: Mandat dobiva onaj tko ima podršku većine u Saboru

Foto: FAH

TKO DOBIVA mandat, relativni pobjednik ili onaj tko dokaže da ima potrebnu zastupničku većinu? Pitanje je to oko kojeg je danas ponovno zaiskrilo na relaciji predsjednica - SDP - HDZ. Ustav je po tom pitanju jasan.

"Ustavne odredbe su potpuno jasne, tu nema nikakve dvojbe niti među nama niti među sudionicima izbornih utakmica, a to je da predsjednica Republike povjerava mandat onoj osobi koja dokaže i pokaže da ima povjerenje većine zastupnika u Saboru. S obzirom da je ukupan broj zastupnika u Saboru fiksiran na 151, većina je 76. Dakle, mandat se daje osobi koja dokaže da ima povjerenje 76 saborskih zastupnika i zastupnica", jasno objašnjava Sanja Barić, predstojnica katedre za Ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, u razgovoru za HRT.

Komentirajući današnja prepucavanja na relaciji HDZ - SDP oko ovog pitanja, Barić kaže da nije dobro što se kreira neki sukob koji ne bi trebao postojati jer je, kako kaže, situacija potpuno jasna. "Ja bih komentirala izjave predsjednice u kontekstu situacije u kojoj se nalazimo, a ta situacija se sastoji od tri činjenice - prva je da nemamo rezultate izbora, druga je da je predsjednica rekla da će postupiti odgovorno i treća, ustavne odredbe su jasne, nema nikakve dileme. Ako si postavljamo pitanje kako će predsjednica utvrditi tko je ta osoba koja uživa povjerenje svih zastupnika, i tu Ustav daje odgovor - pogledat će rezultate izbora i obaviti konzultacije sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka", objašnjava Barić.

Dodaje i da je do sada praksa bila da osoba koja želi biti mandatar skupi potpise svih zastupnika čiju podršku uživa i predoči ih predsjednici.

Sve je jasno, ali Kolinda svejedno treba upute stručnjaka?!

Podsjetimo, do zavrzlame je došlo nakon jučerašnjeg gostovanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u emisiji RTL Danas kada je, na upit voditelja kome će povjeriti mandat za sastavljanje Vlade, bila prilično neodređena. Iako je Ustav vrlo jasan.

"Vrlo ću pozorno, s velikom odgovornošću prema hrvatskim građanima koji su me izabrali, uzeti u obzir sve okolnosti i donijeti odluku", kazala je jučer predsjednica. Dodala je i da će se po povratku iz Kine konzultirati s ustavnim stručnjacima.

Grbin: Pozivamo Predsjednicu da prestane biti glasnogovornica HDZ-a

Nije dugo trebalo da reagira SDP, čiji je Peđa Grbin na konferenciji za medije oštro kritizirao predsjednicu.

"Predsjednica je uputila poruku da je spremna negirati, odnosno relativizirati volju građana na izborima o tome kome žele povjeriti zemlju. Mora dokazati da ima natpolovičnu većinu.

Ustav jasno kaže da se mandat za sastav Vlade može povjeriti samo onome tko ima natpolovičnu većinu u Saboru. Mandat za sastav Vlade mora se povjeriti onome tko ima podršku barem 76 zastupnika.

"Ne mogu vjerovati da bi Predsjednica bila spremna učiniti takvo što. Predsjednica jučer nije željela ili nije htjela odgovoriti na pitanje kome će povjeriti mandat. Primjerice da da mandat onome tko dobije više glasova na izborima ili da da mandat onome tko joj je simpatičniji ili onome tko joj ima ljepši pogled.

Pozivamo Predsjednicu da prestane biti glasnogovornica HDZ-a i da radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima. Prema Ustavu ona povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Njen posao nije da bude glasnogovornica HDZ-a niti da se iza njenih skuta skriva Tomislav Karamarko", poručio je Grbin.

Jandroković: SDP-ovci su zadnji koji imaju pravo prozivati

HDZ-ov Gordan Jandroković također je sazvao konferenciju za medije kako bi reagirao na optužbe SDP-ovaca. Na pitanje kako komentira upozorenje Grbina predsjednici da se mora držati Ustava i mandat za formiranje nove Vlade dati onome tko ima saborsku većinu, te joj zamjerio da je glasnogovornica HDZ-a i ne radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, Jandroković je odgovorio kako je siguran da će se predsjednica Republike držati svojih ustavnih ovlasti.

Podsjetio je i na 2007. godinu kada je Milanović, bez obzira što je bio izborni gubitnik, na sve načine pokušavao opstruirati formiranje vlade. Naglasivši kako SDP još iz te godine ima iskustvo da dovodi u pitanje izborne pobjede, istaknuo je da je ta stranka i "poznata ustavna stručnjakinja" Sandra Petrović Jakovina ove godine u pitanje dovela briljantnu izbornu pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović.

"Oni su zadnji koji mogu prozivati nekoga da će dovoditi u pitanje izborni rezultat, jer iza sebe imaju iskustvo pokušaja osporavanja izbornih pobjeda . Sve što Milanović u zadnje vrijeme čini - poigrava se s tim da će dovesti u pitanje volju naroda i optužuje druge da će vladati na silu, treba se postaviti pitanje nije li možda on taj koji ima neki skriveni scenario u glavi", rekao je Jandroković.

"Današnji istup SDP-ovca Peđe Grbina otvoreni je pokušaj kontrole medija i izravnog utjecaja SDP-a na medijsko praćenje izbornog procesa", priopćili su kasnije iz HDZ-a.

Pročitajte više