Samostalni sindikati Hrvatske: Doktrina Svjetske banke doprinosi isključivo bijedi i dehumanizaciji

"SVJETSKA banka savršeno je savladala umijeće "vladanja" širenjem straha od ekonomskog i društvenog kolapsa. Na krilima straha kojeg proizvodi, iznuđuje pristajanje na svoje uvjete. Prihvatimo li "strukturne reforme" na način koji zagovara Svjetska banka pristajemo na strah od gubitka posla, od računa koji nam pristižu, od siromaštva koje nas sustiže, od budućnosti koja je izvan naše moći odlučivanja. Pristajemo na dug i iscrpljujući radni dan, na ucjene radnom egzistencijom, na potlačenost i prihvaćanje nepravdi", prokomentirao je Savez samostalnih sindikata Hrvatske najavu Svjetske banke da Hrvatsku dogodine očekuje recesija.

Podsjetimo, Svjetska banka je za Hrvatsku prognozirala pad BDP-a od jedan posto. U skladu s tim, Svjetska banka je budućoj vladi sugerirala otkaze, te reformu socijale i mirovinskog sustava kako bi "se osiguralo da državni novac dolazi do onih kojima je najpotrebniji".

SSSH proziva Svjetsku banku zbog licemjerja, istovremeno se pitajući koliko je doprinos te institucije i njene ekonomske doktrine općoj bijedi, dehumanizaciji ljudskih odnosa i ugrožavanja temeljnog prava na dostojanstven život i slobodan izbor.

Nitko ne zna što će se dogoditi s Europom

U posljednjih deset godina, prema podacima EUROSTAT-a,  jedinična cijena rada po proizvodu je smanjena za 14 posto, ukazuju u SSSH, naglašavajući kako nova vlada mora razmisliti hoće li i uz koje uvjete intervenirati u javnome i drugim sektorima.

"Sindikati su svjesni teške svjetske ekonomske situacije čiji razvoj s točnošću ne može predvidjeti nitko, pa čak ni Svjetska banka", napominje SSSH u priopćenju, kojeg završavaju odgovorom Christophera A. Simsa, jednoga od ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, na pitanje o ekonomskoj sudbini Europe i eura: "Nemam pojma što će se dogoditi!"

Pročitajte više