Sanader: Hrvatska dobila Rumunjsku potporu za EU i NATO

HRVATSKA je u Rumunjskoj tražila i dobila potporu za približavanje euroatlantskim integacijama, rekao je u subotu u Bukureštu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta s rumunjskim predsjednikom Ionom Iliescuom, ocjenivši ujedno dvodnevni posjet Rumunjskoj "vrlo uspješnim".

Pozitivna ocjena Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU "blagotvorno bi djelovala na cijelu regiju", s čime su suglasni i rumunjski partneri, rekao je Sanader.

I Hrvatska i Rumunjska "graniče s nestabilnom regijom", naglasio je Sanader, i "obje moraju pridonijeti nastojanjima međunarodne zajednice da se postigne trajna politička stabilnost, za što je potrebna jasna proeuropska perspektiva ove regije".

"Bitno je da Rumunjska i Bugarska ne shvate hrvatske ambicije da uđe u EU do 2007. godine kao nekakvu kočnicu", rekao je hrvatski premijer. Bugarska i Rumunjska ove godine ulaze u NATO, a nadaju se pristupiti EU 2007. godine.

Rumunjska je u studenom prošle godine od Europske komisije dobila lošu ocjenu zbog "nefunkcionirajućeg tržišnoga gospodarstva", što je izazvalo zabrinutost Bukurešta, ali i Bugarske jer Bruxelles želi da te dvije zemlje u Uniju uđu zajedno.

Tada su neki promatrači primijetili da bi eventualno pomicanje roka na 2008. ili 2009. moglo pomoći Hrvatskoj da uđe zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, iako Zagreb još nije počeo pregovore o članstvu i tek očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije o kandidaturi.

Sa Sanaderom su u Rumunjskoj boravili i vodeći hrvatski gospodarstvenici koji su sudjelovali na Gospodarskom forumu o mogućnostima proširenja gospodarske suradnje.

"Od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, trgovinska razmjena se povećala pet do šest puta i sada je na oko 160 milijuna dolara, ali je Hrvatska i dalje u deficitu", rekao je Sanader i dodao, da je u razgovorima s premijerom Adrianom Nastaseom i predsjednikom Iliescuom istaknuo da Hrvatska želi još jači angažman njezinih tvrtki u Rumunjskoj te da je i Hrvatska otvorena za rumunjske investicije.

Nakon sastanka s rumunjskim predsjednikom, Sanader i hrvatsko izaslanstvo otputovali su prema Zagrebu.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više