Sanader: Hrvatska očekuje pozitivan odgovor Europske komisije

VELIKI stari san o ujedinjenoj Europsi ne može biti kompletiran bez svih zemalja jugostočne Europe i zato Hrvatska već ovog ljeta očekuje pozitivan odgovor Europske komisije na njezinu aplikaciju, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader u govoru sudionicima međunarodne konferencije o poslovnom investiranju što se održava u Mostaru.

Sanader je kazao kako Hrvatska, osnažujući vlastitu europsku perspektivu, istodobno osnažuje proces širenja eurozone mira, suradnje i razvoja u susjedstvu.

"Približavanje Europskoj uniji i NATO savezu povećava i našu odgovornost za širenje demokratske stabilnosti i dobrosusjedstva. Potpuno smo svjesni te odgovornosti i potpuno smo je spremni preuzeti", kazao je hrvatski premijer istaknuvši kako se na taj način najbolje doprinosi raskidu s neizvjesnošću iz prošlosti.

Financijska i politička ulaganja su nerazdvojiva, cijeni Sanader, a to važi i za BiH. "Hrvatska u potpunosti podupire pokrenute reformske procese (u BiH) posebice u gospodarstvu, uspostavi jedinstvenog tržišta i pravosuđa", kazao je Sanader

On je ocijenio kako reforme i aktivnosti međunarodne zajednice u BiH trebaju smanjiti troškove države, povećavati sigurnost ulaganja i osigurati stabilnost države i društva. To će onda prepoznati zainteresirani ulagači a od toga će koristi imati i BiH kao i cijela regija.

"Hrvatska upravo prolazi kroz te faze i u mogućnosti je na temelju vlastitog iskustva svjedočiti o njima, poticati ih i aktivno sudjelovati u onome što je već usvojeno kao zajednički interes", kazao je hrvatski premijer.

On je ocijenio kako je potpisivanjem ugovora o slobodnoj trgovini ostvaren značajan napredak u međusobnim odnosima a na gospodarstvenicima je ocijeniti sve njegove dosege.

Sanader je pozvao sve zainteresirane da iskoriste poslovne mogućnosti koje im se nude u BiH a Hrvatska to snažno podupire kao njezin susjed.

Hrvatska kao najveći investitor u BiH želi rješiti i sva preostala otvorena pitanja u odnosima s tom zemljom, kazao je Sanader istaknuvši kako BiH za Hrvatsku ostaje jedno od najvažnijih tržišta kao i obrnuto.

Jadransko-jonska autocesta, koridor V.C, zajednička ulaganja u luci Ploče, proizvodnja aluminija, elektroenergetski sustav, samo su neke od oblasti koje su značajne za obje zemlje a Hrvatska će uz to kroz Banku za obnovu i razvoj (HBOR) posebice poticati ulaganja u privatni sektor.

"Ulaganja u BiH za sve su nas istodobno i ulaganja u stabilnost, suradnju i razvoj našeg dijela Europe. Hrvatska će u tom duhu poduprijeti aktivnu ulogu Europske unije u BiH", kazao je hrvatski premijer zaključivši konstacijom kako iz Mostara želi poslati poruku da Europa ne može stati na proširenju koje će se obaviti 1. svibnja.

"Ujedinjene Europe nema ukoliko i ovaj dio Europe ne bude unutar tog procesa. I zato mi iz Hrvatske očekujemo već ovog proljeća pozitivni odgovor Europske komisije na našu aplikaciju i, naravno, status kandidata. Siguran sam kako će to biti dobar znak ne samo za Hrvatsku nego i za sve zemlje u našem susjedstvu da se unatoč velikim neprilikama koje smo imali u 90-im godinama može okrenuti nova stranica", kazao je Sanader.

Pročitajte više