Sanader: Imenovanje SDSS-ova župana autonomna odluka osječkog HDZ-a

PREMIJER Ivo Sanader je rekao da je autonomna odluka županijske organizacije HDZa hoće li imenovati dožupana Osječkobaranjske županije iz redova SDSSa, koju podržava, jer pridonosi poboljšanju međuljudskih odnosa.

HSP-ovca Vladu Jukića u saborskom je aktualnom prijepodnevu zanimalo na temelju kojega dokumenta dožupan mora biti iz redova nacionalnih manjina, posebno iz SDSS-a, budući se Erdutski sporazum više ne primjenjuje.

HDZ je odlučio ne ulaziti u odluke lokalnih sredina i autonomiju stranačkih vodstava u općinama, gradovima i županijama, kazao je premijer, najavivši da će Vlada razmotriti koje odluke iz Erdutskog sporazuma i dalje vrijede, odnosno koje su konzumirane u odlukama Vlade i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Sanader je opetovao odlučnost svoje Vlade da nastavi s izgradnjom autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik i mosta Komarna-Pelješac.

Izgradnja mosta mogla bi, kaže, početi početkom iduće godine.

Ta dva projekta su kompatibilna, a ne konkurentna, rekao je.

Na upit HSP-ovca Slavena Letice hoće li Vlada tražiti odgovornost Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) zbog neopravdanog probijanja proračuna, Sanader je odgovorio kako će o tome u četvrtak razgovarati s članovima bivše vlade - Ivicom Račanom, Slavkom Linićem, Matom Crkvencem i Radimirom Čačićem.

Potvrdio je informaciju da su proračunski izdaci HAC-a probijeni za 1,6 milijardi kuna, da je o tome izvijestio svoga prethodnika Račana koji mu je kao razlog probijanja naveo bržu izgradnju cesta od planirane.

Iako je imala negativno mišljenje Ministarstva financija, Račanova Vlada se 18. prosinca 2003. suglasila s probijanjem proračuna, što je, budući su prošli izbori, nedopustivo u demokratskim zemljama, naglasio je premijer Sanader.

Pročitajte više