Sanader: Mislim da smo korak bliže Gotovini

PREDSJEDNIK hrvatske Vlade i HDZ-a Ivo Sanader rekao je da je otkrivanje osoba umiješanih u krivotvorenje putovnice za odbjegloga generala Antu Gotovinu prvi rezultat akcijskoga plana i da će se vidjeti je li to korak bliže razrješenju slučaja Gotovina, no on misli kako sigurno jest.

Ivo Sanader izjavio je to danas novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a na kojoj su bili i članovi Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks, Luka Bebić i Božo Biškupić.

Na pitanje hoće li biti još nekih smjena, primjerice u policiji, premijer Sanader je odgovorio kako ne može govoriti o pojedinostima, te dodao: "Ako želiš da nešto uspije, nemoj u javnosti najavljivati unaprijed."

Nije želio komentirati najnovije haške optužnice protiv hrvatskih građana. Dodao je da treba pričekati pravorijek sudskog vijeća, no osobno je općenito protiv bilo kakvog progona novinara.

Na traženje novinara da komentira tvrdnju predsjednice HNS-a Vesne Pusić kako se bivša Vlada bojala izručiti Gotovinu jer se bojala državnog prevrata, premijer Sanader je odgovorio da su to besmislice. Bivša Vlada je bila nesposobna i to nije bilo samo moje mišljenje nego i hrvatskih birača koji su je smijenili, rekao je.

U svezi s najavama nekih oporbenih stranaka o održavanju prijevremenih izbora i padu Vlade, Sanader je rekao kako je riječ "o nedostatku argumenata u kampanji za lokalne izbore".

Komentirajući na traženje novinara tvrdnje oporbenih stranaka da nisu bile obaviještene o pripremama za sastanak u Luksemburgu i njegovim rezultatima, rekao je da oni očito nisu razumjeli Savez za Europu.

"Uloga Vlade je da vodi izvršnu vlast. To je ustavna kategorija, i mislim da nitko od njih nema ambiciju biti njezin dio, ali imaju ambiciju raditi s nama na velikom projektu pregovora oko Europske unije.

Zadaće Vlade ne može preuzeti oporba i ako bilo koga od njih pitate je li trebao ili treba biti u izvršnoj vlasti da provodi akcijski plan, svima ću reći da ne treba jer to nije dio konsenzusa", rekao je premijer Sanader.

Istaknuo je da vjeru u izbornu pobjedu u Osječko-baranjskoj županiji temelji na činjenici da su ih zvali mnogi Osječani koji nisu članovi HDZ-a i predlagali su da izborni slogan za tu županiju bude "Lakše se diše".

Ustvrdio je kako HDZ ima program za Zagreb i Zagrebačku županiju i da će ga objaviti idući tjedan.

Na upit o tvrdnjama nezadovoljnih HDZ-ovih "barakaša" kako se sprema njegova smjena, premijer Sanader je rekao da su to "pokušali i malo jači od barakaša".

"Gotovo 99 posto tih barakaša je svugdje sa mnom. Radimo na programu, obilazimo teren. Ako netko ima drugačije mišljenje, raspravit ćemo ga na stranačkim sastancima. Ne bježim od rasprave, a ako netko ostane u manjini, mora prihvatiti mišljenje većine i ne može joj nametati svoje." - rekao je Sanader.

Pročitajte više