Sanader na zatvorenoj sjednici Vlade dijelio fotelje

GLASNOGOVORNIK Vlade Zlatko Mehun, danas je bio u specijalnoj misiji demantiranja izvješća GONG-a koji su ustvrdili kako je rad Vlade u posljednjih šest mjeseci bio netransparentan, a jedan od najvećih problema Sanaderove vlade bile su zatvorene sjednice Vlade s kojih stižu samo djelomične i zakašnjele informacije.

"Vlada sve češće zatvara sjednice"

Mehun je, podsjetimo, sve to demantirao ustvrdivši kako dnevni redovi zatvorenih sjednica imaju oznaku tajnosti te da je građanima dostupna svaka informacija koju zatraže.

Tajna dioba

No, svega nekoliko sati nakon te izjave demantirali su ga sami članovi Vlade, koji su na današnjoj zatvorenoj sjednici dijelili fotelje u Nadzornim odborima. Naime, teško da se dioba fotelja može klasificirati "kao tajna", a zaključci s te sjednice još se ne mogu vidjeti na službenim stranicama Vlade, iako su uredno objavljene odluke dijela zasjedanja Vlade koji je bio otvoren za javnost.

Naime, sukladno izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa državni dužnosnici od 1. rujna mogu biti najviše u dva nadzorna tijela, a tajna sjednica Vlade bavila se upravo kadrovskim rošadama u 33. nadzorna odbora u državnim tvrtkama.

Prijateljski raspoložen Sanader

Tako se tek neslužbeno može čuti kako je Sanaderov prijatelj Jerko Rošin naslijedio ministricu Marinu Matulović-Dropulić u nadzornim odborima Brijuni Rivijere i Parka Prevlaka d.o.o, što je objavio Jutarnji list. Isti list objavio je i informaciju kako je u Brijune Rivijera ušla je i zvijezda u usponu Bianca Matković, inače državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, a u Park Prevlaka d.o.o. ušao je Frano Matušić, HDZ-ov saborski zastupnik koji se nalazi na vrhu ljestvice ispravljanja krivih navoda.

Glasnogovornici su se također našli kao članovi nadzornih odbora pa je tako glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak ušla u Nadzorni odbor Fonda za razvoj i zapošljavanje, a glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun u Hrvatsku poštansku banku, saznaje Jutarnji list. 

Prije Bandića, nadzor regionalnog razvoja

Dražen Bošnjaković, HDZ-ov pravni stručnjak koji je po Sanaderovoj direktivi iz saborskih klupa početkom ovog mandata premješten na mjesto državnog tajnika u Ministarstvo pravosuđa, dobio je fotelju u Plinacrou.

Najnovija HDZ-ova uzdanica Jasen Mesić, za koga se nadaju da bi u gradu Zagrebu mogao srušiti Milana Bandića nadzirat će rad Fonda za regionalni razvoj.

I.Ć.
Foto:Index

Pročitajte više