Sanader: Niko Kovač je dijaspora koju SDP ne treba, osim kada na terenu gine za trobojnicu

OKUPLJANJE koje su HDZ-ovci nazvali susretom pobjedničkih političara i pobjedničkih sportaša, a kojemu su nazočili sportaši poput Slavka Goluže i Dražena Ladića, HDZ je iskoristio za promociju najnovijeg promidžbenog spota i - blaćenje oporbe. Nihil novi sub sole, kazao bi narod.

Po završetku kratkog uvodnog govora Jadranke Kosor i nakon što su sportaši predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu poželjeli dobro pripremno razdoblje još bolju finalnu utakmicu, na pozornicu se popeo sam predsjednik Sanader. Uglavnom je ponovio poente sa ranijih skupova, pa se tako primjerice prisjetio i SDP-ovca Milana Bandića koji je nedavno birače pozvao da na birališta izađu 26. studenog.

"Vama govorim, pozovite sve prijatelje da ne bi slučajno prespavali 25., jer bitka će biti žestoka, a SDP-ovci mogu izaći i 26. studenog", kazao je Sanader.

Opasna SDP-ova politika

Osvrnuo se on i na neke točke HDZ-ova programa, kazavši tako da je SDP-ova politika "itekako opasna" u pojedinim segmentima, a kao primjer tome naveo je prije svega njihov stav o vjeronauku u školama. Sanader, naime, smatra da je to vrlo opasna politka jer je vjeronauk "zadnji put u školama ukinut u vrijeme Kominterne i Titove diktature".

"Nitko se od tada nije usudio ukinuti vjeronauk do SDP-a. Hrvati imaju nacionalni identitet, mi smo ga naslijedili, a u njemu je sustav kršćanskih vrijednosti. Ne moraju svi biti vjernici, u HDZ-u ima i ateista i pravoslavac i mi to poštujemo, ali poštujemo i sebe, jer mi smo to što jesmo", kazao je Sanader.

Osvrnuo se i na nedavno priopćenje biskupa za kojega kaže da je "zaboljelo one tamo". Biskupi su, kaže Sanader, konstatirali kako je posljednjih godina Hrvatskoj krenulo nabolje, pa su SDP-ovci odmah reagirli stavom da su biskupi stali na stranu HDZ-a.

"A oni nisu stali na stranu HDZ-a, oni su samo objektivni, što SDP-ovcima smeta", kaže predsjednik HDZ-a.

Progovorio je Sanader i o umirovljenicima kazavši kako su HDZ-ovci tijekom svog mandata umirovljenicima vratili dug, "za kojega su SDP-ovci rekli da ga nema". Premijer kaže kako su umirovljenici do tada "crkavali" sa svojim mirovinama i da takvo poniženje od SDP-a nisu zaslužili. HDZ će, kaže Sanader, kada ponovo osvoji izbore umirovljenicima ponuditi da uz mirovine, ako još uvijek mogu ili žele, rade 4-8 sati dnevno. Uz mirovine, primali bi i plaće.

Osim umirovljenika dotaknuo se Sanader i mladih, pogotovo 16-godišnjaka, za koje kaže da u tim godinama nemaju što raditi na Zavodu za zapošljavanje i na ulici, te da će iz tog razloga HDZ uvesti obaveznu srednju školu, besplatne udžbnike, domove i besplatan prijevoz za one koji žive u mjestu udaljenom od mjesta u kojemu se nalaze škole koju pohađaju.

"Na mladima Hrvatska ostaje, mi ćemo polako odlaziti...Ćiro još neće, on će još dugo ostati", kazao je Sanader izazvavši osmijeh na licima prisutnih.

Dotaknuo se Sanader ponovno i dekriminalizacije lakih droga nazvavši SDP-ovu politiku opasnom i u tom segmentu. "SDP mladima nudi totalni liberalizam. Vrlo je opasna politika SDP-a kojom nudi dekriminalizaciju lakih droga jer oni se slažu s tim da netko za osobne potrebe posjeduje određenu količinu lakih droga. Međutim što ako policija kod nekoga nađe kilogram droge i pomisli da je to diler, a što će im taj onda odgovoriti - Ne, to mi je zaliha za godinu dana?"

Sanader je prokomentirao i one iz HSP-a, koji se bune što on zove njihove birače da glasaju za HDZ. Predsjednik HDZ-a, međutim, još jednom ponavlja kako poštuje sve stranke, ali da svaki glas koji ne ide HDZ-u jača ljevicu, što je, kaže, čista matematika.

Niko Kovač = dijaspora

Prokomentirao je video spotove koje je HDZ snimio sa sportašima Nikom Kovačom, Goranom Ivaniševićem, Ivanom Balićem, Stipom Drvišem i ostalima. Čini se kako im je upravo Niko Kovač poslužio za potenciranje razlika između HDZ-ova i SDP-ova mišljenja o dijaspori.

"Niko Kovač je rođen i živi u dijaspori. Kad gine na terenu za trobojnicu onda je dobar, ali inače mu nećemo dati pravo glasa", opisao je Sanader SDP-ovo viđenje dijaspore. Teatralno se predsjednik HDZ-a osvrnuo i na pismo koje je dobio od jedne majke iz Njemačke koje ga je, kaže, posebno dirnulo, do te mjere, vidjeli su nazočni, da su mu se oči crvene od umora, krokodilski zasuzile.

"U tom pismu ona mu je, prepričava, napisala kako je njezin sin 1991. godine odlučio sudjelovati u Domovinskom ratu. Ona se, priznala je predsjedniku HDZ-a, s tim nije slagala,jer se bojala najgorega. Njezine su se bojazni ostvarile, nakon što je njezin sin izgubio život.

"Napisala mi je da njezin sin sada leži pod zemljom, a njoj se sada želi zabraniti pravo glasa. Tada su nam bili dobri Hrvati izvan Hrvatske, kada su se borili za nju i kada su slali pomoć, a sada ne valjaju samo zato što SDP-u ne daju glas", kazao je Sanader.

Upitan o tome misli li da će mu dovođenje tolikih velikih športskih imena pomoći u ubiranju glasova, sanader kaže kako ne misli da će njihovo sudjelovanje u kampanji biti "jezičac na vagi2, no da sportaši igraju veliku ulogu u njihovoj predizboroj kampanji. upitan o tome što sportašima nudi u novom mandatu, Sanader odgovara: implementaciju zakona o športu i jačanje olimpijskog odbora kako bi što bolje sudjelovao u športskim aktivnostima.

R.I.
Foto: S.G.V

Pročitajte više