Sanader o izgradnji Rukometnog doma: Ne smijemo se osramotiti

"SVIMA onima koji su u Osijeku šaljem jasnu poruku: Svjetsko prvenstvo će se održati 2009. godine, ne smijemo se osramotiti, dvorane moraju biti izgrađene", kazao je premijer Sanader. Osim o Gradskom vrtu, Vlada je danas raspravljala i o uvođenju poreza na izvoz kukuruza.

"Žao mi je što je tu došlo do nekih svađa", kratko je komentirao napetosti oko izgradnje dvorane između HSP-ovog gradonačelnika Ante Đapića i koalicijskog partnera u Gradskom poglavarstvu, Nezavisne liste Branimira Glavaša, i dodao kako se unatoč tome dvorana mora izgraditi na vrijeme.

Kao i u slučaju Arene Zagreb, Vlada će sufinancirati polovicu najma nastavno-športske dvorane "Gradski vrt" u Osijeku, i to iznosom većim od dva milijuna eura godišnje iduće 24 godine, po modelu javno-privatnog partnerstva. Sanader je naglasio kako je Rukometni dom, na raspolaganju mladim iz cijele Hrvatske, ne samo iz Zagreba.

Izvozna carina 108 eura po toni kukuruza

Hrvatska trenutno ima dovoljno kukuruza kako prehranila stočni fond, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Kako se zbog poskupljenja kukuruza na inozemnim tržištima kukuruz ne bi izvezao jeftino, a nakon toga Hrvatska došla u situaciju da ga skupo mora uvoziti, Ministarstvo predlaže uvođenje carine na njegov izvoz.

"Predlažemo da se uvede izvozna carina na kukuruz od 108 eura po toni, da stabiliziramo tržište kukuruza, kako on ne bi otišao sa hrvatskog tržišta", kazao je Čobanković. Prinos kukuruza je znatno smanjen zbog suše i visokih temperatura, zbog čega je došlo do eksplozije njegove cijene, podsjeća on, i dodaje kako je sličnu mjeru iz istih razloga uvela susjedna Srbija.

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više