Sanader o Luci Ploče i talijanskom stajalištu o sporazumu s Austrijom

GRADNJOM mosta kopno Pelješac Hrvatska ne želi spriječiti donošenje novog sporazuma oko Luke Ploče, rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader u Zagrebu zamoljen da komentira izjavu predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Adnana Terzića, koji je optužio Sanadera da poticanjem gradnje mosta za Pelješac zapravo pokušava spriječiti postizanje dogovora između dvije države o statusu te luke.

Tu Terzićevu izjavu u srijedu je prenijelo sarajevsko "Oslobođenje".

Gradnjom mosta kopno - Pelješac želimo riješiti dva odvojena prava: Hrvatske na povezivanje svojih teritorija i BiH na ulazak brodova u njihove teritorijalne vode, rekao je Sanader te dodao da Hrvatska želi riješiti i status Luke Ploče.

Sanader je odgovarao na novinarska pitanja tijekom posjeta kongresu malih i srednjih poduzetnika.

Pritom je podsjetio da sporazum o Luci Ploče dolazi iz vremena kada su Hrvatska i FBiH imale posebne odnose, iz kojih je taj sporazum i proizašao, te da je on ukinut u obje države.

Po Sanaderovu mišljenju, sporazum o Luci Ploče nije bio pravičan te je najavio da će iznijeti prijedlog za novi dogovor o toj luci.

Pri tome, kako je rekao, ne može se zanemariti činjenica da se 80 posto prometa Luke Ploče odnosi na poslovanje tvrtki iz BiH, ali i naglasio da su Ploče hrvatska luka i da će to i ostati.

Premijer Sanader je komentirao i priopćenje talijanskog ministarstva vanjskih poslova u kojemu se uz ostalo kaže da to ministarstvo "s rastućom zabrinutošću uočava sve više negativnih znakova Hrvatske prema Italiji", koji se odnose na navodno nezadovoljstvo esula jer je Hrvatska jedino s austrijskom vladom odlučila zaključiti bilateralni sporazum o nekretninama koje su svojedobno zaplijenjene i zatim denacionalizirane.

Sanader je ocijenio da je to priopćenje deplasirano te rekao da su neupitni Rimski i Osimski sporazum koje je Hrvatska naslijedila iz Jugoslavije, te da ne dolazi u obzir njihovo dovođenje u pitanje.

Pročitajte više