Sanader opovrgnuo medijske napise o kadroviranju u HDZ-u

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader rekao je danas da se u ´HDZ-u ne bave kadroviranjem, ni formiranjem Vlade u sjeni, jer smatraju da to ne bi bilo dobro´.  

Time je opovrgnuo pisanje tjednika ´Globus´ da je on (Sanader) već odredio ministre ako HDZ pobijedi na idućim izborima.

Dodao je da se osobe spomenute tom tekstu nalaze u užem stranačkom timu koji radi na programu pod nazivom ´Plan za Hrvatsku´, ali da uz njih na njemu rade i mnogi drugi.

HDZ će taj plan objaviti na početku izborne kampanje, ali i ranije ukoliko svoje programe objave i druge stranke, kazao je.

HDZ se oštro protivi otpuštanju radnika bez otpremnine i programa zbrinjavanja, a posebice otpuštanju 2320 radnika Borova, jer su oni mnogo propatili tijekom Domovinskog rata i veliki dio njih se još uvijek nalazi u progonstvu, naglasio je Sanader .

Tražimo da se radnicima Borova isplati otpremnina i ne prihvaćamo obrazloženje da za to nema novca, rekao je.

Upozorio je da je stopa nezaposlenosti u Vukovaru 49 posto i da bi se otpuštanjem radnika Borova popela na 55 posto.

Zamjenica HDZ-ova predsjednika Jadranka Kosor podsjeća da je među otpuštenim radnicima Borova 70 posto radno sposobnih, od kojih je 60 posto žena.

Vukovarski dogradonačelnik Petar Mlinarić dodao je da je potpredsjednik Vlade Slavko Linić odbio mogućnost da Vlada osigura 45 milijuna kuna za zbrinjavanje tih radnika.

HDZ će u Hrvatskom saboru zatražiti raspravu o područjima od posebne državne skrbi, jer je tvrdi Sanader, njihov položaj pogoršan novim zakonom.

U vezi s privatizacijom ´Slobodne Dalmacije´, zatražio je da bude transparentna, odnosno da se objavi javni natječaj i ponuđači te da se zaposlenicima dodijeli 26 posto dionica i da se na to obveže i Ministarstvo financija.

Sanader se osvrnuo i na izjavu grčkog ministra vanjskih poslova Papandreua o balkanskoj federaciji.

HDZ, ustvrdio je, ne pristaje da Hrvatska bude uključena u bilo kakve balkanske integracije kao preduvjet pristupanju EU.

Upozorio je da ideje o balkanskoj federaciji u kojoj bi bila i Hrvatska postoje, te dodao da bi Hrvatska stoga što prije trebala podnijeti zahtjev za primitak u EU.

Pročitajte više