Sanader u Slovačkoj s premijerima Vilniuske i Višegradske skupine

HRVATSKI premijer Ivo Sanader boravit će u četvrtak i petak u Bratislavi na međunarodnoj konferenciji posvećenoj Europi, Balkanu, Kavkazu i NATOu, koju će iskoristiti i za brojne bilateralne susrete sa svojim europskim kolegama, doznaje se iz službenog priopćenja.

Konferencija pod nazivom "Prema širenju Europe: nove zadaće", koja se održava pod pokroviteljstvom slovačkog premijera Mikulaša Dzurinde, okupit će šefove vlada Višegradske skupine (V4, Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska) te Vilniuske skupine (V10, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Litva, Estonija, Latvija, Rumunjska, Bugarska, Makedonija i Albanija).

Prema najavama, konferenciju bi trebalo obilježiti i sudjelovanje glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera i povjerenika EU-a za proširenje Guentera Verheugena.

Sanader će u petak prijepodne iznijeti svoje izlaganje u okviru rasprave o procesu integracije Balkana u Europu, nakon čega su predviđeni bilateralni susreti hrvatskog šefa vlade s premijerima zemalja V4 i V10.

Sanader bi se trebao sastati s makedonskim premijerom Brankom Crvenkovskim, predsjednikom vlade Litve Algirdasom Mykolasom Brazauskasom, premijerom vlade domaćina Mikulašom Dzurindom, albanskim šefom vlade Fatosom Nanom i estonskim premijerom Juhanom Partsom. Petak poslijepodne rezerviran je za susret s rabinom Andrewom Bakerom, direktorom za europske odnose Američkog židovskog odbora.

Uz Sanadera, u hrvatskom izaslanstvu nalazit će se i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević.

Na konferenciji će se također raspravljati o odnosima EU-a i NATO-a te pitanju sigurnosti u području Crnog mora.

Prema riječima slovačkog državnog tajnika u ministarstvu vanjskih poslova Ivana Korcoka, Slovačka ovom konferencijom želi "otvoriti rasprave o važnim pitanjima".

Konferencija se održava tjedan dana prije summita EU-a u Bruxellesu i tri mjeseca prije summita NATO-a u Istanbulu, pa će s tim u vidu, rekao je u utorak Sanader, u Bratislavi nastojati lobirati među članicama V10 za jaču potporu Hrvatskoj.

"Nismo zadovoljni samo politikom otvorenih vrata nego želimo jači tekst u pogledu Hrvatske na Istanbulskom summitu", rekao je Sanader u utorak tijekom posjeta Jasenovcu.

Vilniuska skupina oformljena je u svibnju 2000. godine, a Hrvatska joj se pridružila godinu dana kasnije. Radi se o zemljama kandidatima za NATO koje međusobnom suradnjom rade na zajedničkom cilju: ulasku u transatlantske integracije. Vilniuska skupina predstavlja praktičnu i političku potporu NATO-u u jačanju europske sigurnosti i stabilnosti, a u središte pažnje javnosti je dospjela u veljači prošle godine kada je, usprkos protivljenju Njemačke i Francuske, kao stupa EU-a, odlučno podržala SAD u invaziji na Irak.

Sedam od deset zemalja Vilniuske skupine ulazi u svibnju u NATO dok Hrvatska, Makedonija i Albanija čekaju na poziv za članstvo.

Višegradska skupina, koja okuplja četiri srednjoeuropske, bivše komunističke zemlje, nastala je početkom 1991. u mađarskom Višegradu, na sastanku tadašnjeg mađarskog premijera Jozsefa Antalla, poljskog predsjednika Lecha Walese i predsjednika tadašnjeg ČSSR-a Vaclava Havela. Skupina, koja se u početku zvala Višegradska trojka, nastala je kao izraz napora za što tješnjom suradnjom glede približavanja europskim integracijama. Nakon što se ČSSR 1993. podijelio na Češku i Slovačku, skupina dobiva sadašnji naziv.

(Hina) xvk ydv

Pročitajte više