Sanaderova tehnička vlada usvojila tri strateška dokumenta

NA DANAŠNJOJ sjednici Sanaderova je vlada na odlasku usvojila tri stvari: Pretpristupni ekonomski program (PEP) 2008.-2010, prijedlog nacionalnog programa uspostave sustava za identifikaciju zemljišnih čestica (LPIS) te strategiju i program korištenja ukapljenog naftnog plina (UNP) na otocima (2008.-2012.)

Neke su stranke Vladi takvo ponašanje zamjerile, prije svega zbog osjetljivog razdoblja izbora koji su trenutno u svom punom jeku. Vlada, naime, u ovom razdoblju može donositi samo tehničke odluke. Međutim, kako je objasnio ministar financija Ivan Šuker, današnje odluke koje je Vlada donijela nisu protuzakonite jer zakon tehničkoj vladi zabranjuje samo potpisivanje ugovora značajnije vrijednosti.

Šuker, između ostalog, kaže kako su ubrzanje gospodarskog rasta na 7 posto, prosječna inflacija oko 2,7 posto, smanjenje anketne nezaposlenosti na ispod 7 posto, rast izravnih inozemnih ulaganja te usporavanje rasta inozemnog duga i početak pada njegova udjela u BDP-u, rezultati koje Vlada namjerava postići do 2010. godine.

Što se tiče nacionalnog programa uspostave sustava za identifikaciju zemljišnih čestica (LPIS), za što će trebati biti osigurano 120 milijuna kuna, za njega ministar poljoprivrede Petar Čobaković kaže da će biti potpora upravljanju potporama u poljoprivredi.

34,4 milijuna kuna u idućih pet godina bit će potrebno za strategiju i program korištenja ukapljenog naftnog plina (UNP) na otocima (2008.-2012.).

Osim toga, Vlada je prihvatila i prijedlog nove strategije zaštite od nasilja u obitelji za iduće dvogodišnje razdoblje kojom je razrađeno 49 mjera kojima bi se trebalo utjecati na smanjenje nasilja u obitelji.

R.I.
Foto: Index

Pročitajte više