Sarajevo: Pistolleto predstavio projekt "Voljeti razlike"

MICHELANGELO PISTOLLETO, jedan od vodećih suvremenih talijanskih umjetnika, promovirao je u ponedjeljak u Sarajevu svoj projekt pod naslovom "Voljeti razlike".

Ujediniti Europu na temeljima različitih tradicija koje je prožimaju jedna je od temeljnih zadaća suvremene umjetnosti, kazao je talijanski umjetnik koji je u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao kao sudionik susreta "Ars Aevi" koji, među ostalim, promiču uspostavu reprezentativnog muzeja suvremene umjetnosti u Sarajevu.

Projekt "Ars Aevi" iniciran je još u ratnom Sarajevu 1994. godine s ciljem da se u tom gradu okupi kolekcija reprezentativnih djela suvremene umjetnosti koja bi simbolički povezala sve značajnije muzeje i umjetnike iz Europe.

Upravo je Pistolleto bio prvi koji je svoju instalaciju Vrata ogledala tada darovao budućoj sarajevskoj kolekciji u koju je do danas uvršteno 130 izložaka.

Enver Hadžiomerspahić, direktor "Ars Aevija", projekta kojemu je pokrovitelj UNESCO, kazao je u ponedjeljak kako očekuje da bi ove godine mogla konačno početi i gradnja objekta u kojemu će biti izloženi do sada prikupljeni radovi.

Michelangelo Pistolleto također je još jednom pozdravio cijeli projekt kazavši kako je Sarajevo izvanredno mjesto gdje valja spojiti prošlost i budućnost Europe.

"Značenje različitosti, nacionalnih i religijskih, koje su u Sarajevu tako evidentne zapravo nas potiče na ujedinjavanje različitih tradicija... Sama Europa, baš kao i Sarajevo, potvrda je mogućnosti suživota", kazao je Pistolleto novinarima.

Kroz sve razlike kojima obiluje suvremena Europa, drži talijanski umjetnik, zapravo se stvara mogućost njezina ponovnog rađanja u čemu umjetnost, u svim svojim oblicima, može i treba imati veliku ulogu.

Pistolleto, koji je već više od četrdeset godina aktivan na umjetničkoj pozornici okušavši se pri tom u različitim avangardnim pravcima od Pop Arta do Art Povere, još je 1994. godine svojim manifestom Progetto Arte (Projekt umjetnosti) najavio započinjanje novog poglavlja u svom djelovanju koje je umjetnost postavilo u centar odgovornosti istraživanja globalne civilizacije.

Promoviranje projekta "Voljeti razlike" uslijedilo je kao logičan nastavak takvog opredjeljenja.


Pročitajte više