Sarkozy će zbog Tibeta bojkotirati Olimpijske igre?

NAKON što je Francuska prošli tjedan pozvala Kinu da poštuje ljudska prava te "izrazila zabrinutost" zbog situacije na Tibetu, francuski je predsjednik Nicolas Sarkozy najavio mogućnost bojkotiranja ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu.

Nasilno gušenje prosvjeda u Tibetu, koji su doveli do jednog od najozbiljnijih izazova u gotovo dva desetljeća dugoj kineskoj vladavini u toj regiji, prisilili su aktiviste za ljudska prava te strane vlade da preispitaju svoj pristup Olimpijskim igrama.

"Reporteri bez granica", grupa za zaštitu medijskih sloboda smještena u Parizu, pozvala je čelnike države da bojkotiraju igre te tako podijelila francusku javnost.

"Reporteri" su također privukli pažnju i jučer, nakon što su tri njihova visokopozicionirana člana uhićena na ceremoniji paljenja Olimpijskog plamena, kada su razvili crnu zastavu, koja prikazuje olimpijske krugove spojene u "lisice".

Igre, koje se ove godine održavaju u Kini od 8. do 24. kolovoza, mogle bi tako na svojoj ceremoniji otvaranja ostati bez prisustva francuskih državnih dužnosnika, no, svakako se isključuje mogućnost bojkota francuskih sportaša.

"Peking zaslužuje Olimpijske igre"

Dodatan značaj izostanku dalo bi i to što Francuska u vrijeme Olimpijskih igara predsjedava Europskom unijom.

Sarkozy dodaje da će odluku donijeti u narednom razdoblju koje bi trebalo donijeti poboljšanje odnosa na relaciji Kina - Tibet.

Svoja razmišljanja priopćio je kineskom predsjedniku Hu Jintaou, tražeći ga da se suzdrži od nasilja, te da krene s mirovnim dijalogom u Tibetu.

Sarkozy je tako prvi vođa neke države koji ozbiljno razmišlja o bojkotu, no sasvim je sigurno da će se o tome raspravljati na neformalnom sastanku stranih ministara, koji započinje u petak u Sloveniji.

No, svoj glas je dao i sam duhovni vođa Tibetanaca, Dalaj Lama, iz svog izbjeglištva u Indiji, izjavivši da "Peking zaslužuje OI".

A.P.
Foto: AFP

Pročitajte više