Sastanak Mesić - Sanader o "slučaju POA" najvjerojatnije sutra

PREMIJER Ivo Sanader najavio je večeras da će se, u vezi sa "slučajem POA", s predsjednikom države Stjepanom Mesićem najvjerojatnije sastati sutra.

Taj se sastanak očekivao danas, no Sanader kaže da do njega nije došlo jer je predsjednik Mesić bio u Osijeku, a i on je bio zauzet brojnim aktivnostima.

"Nastojat ćemo se sastati sutra, čuli smo se telefonom, to je zajednički zaključak", rekao je Sanader novinarima u Hrvatskom saboru, pred kojima je izrazio zadovoljstvo odlukom haaškog Tribunala da iz pritvora pusti generale HV-a Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Predsjednik Mesić je krajem prošlog tjedna supotpisao rješenje o smjeni ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) Joška Podbevšeka zbog načina na koji je ta služba ispitivala novinarku Helenu Puljiz, no premijer Ivo Sanader nije stavio i svoj potpis.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora je iz izvješća Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o tom slučaju zaključio da nije bilo nezakonitog postupanja agenata Protuobavještajne agencije i da nema razloga za razrješenje ravnatelja te Agencije.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina jučer je, nakon što je saslušao i novinarku, zaključio da su djelatnici POA-e prekršili njena ljudska prava i konstatirao da saborska tijela moraju razmotriti usuglašenost Pravilnika o postupanju sigurnosnih službi s Ustavom RH.

Pročitajte više