Satelitske snimke potvrdile: Ukrajinci su ATACMS-om izveli razoran napad na Ruse

Foto: Profimedia

The War Zone je dobio satelitske snimke koje pokazuju posljedice ukrajinskih prvih udara balističkim projektilima kratkog dometa (ATACMS) na zračnu luku u gradu Berdjansku koji je pod ruskom okupacijom. Ono što se može vidjeti izgleda u skladu s razaranjem koje su ukrajinski dužnosnici rekli da su nanijeli objektu koristeći nedavno isporučene američke projektile punjene kazetnim streljivom.

Satelitske snimke iz Planet Labsa pokazuju najmanje devet jasnih tragova paljevine, s vidljivim ostacima olupina duž glavne piste i pristupnih staza na istočnom kraju zračne luke Berdjansk. Lokacije nagorjelih tragova/olupina također su u skladu s mjestima gdje su ruski helikopteri viđeni parkirani na ranijim slikama u bazi podataka Planet Labsa.

Najmanje tri dodatna helikoptera vide se parkirana duž dugačke staze koja se proteže paralelno s glavnom uzletno-sletnom stazom, ali je nemoguće reći na temelju slika jesu li i oni oštećeni na bilo koji način. Čini se da postoji značajna količina drugih aktivnosti duž istočnog kraja glavne piste, što bi moglo odražavati tekuće radove na uklanjanju oštećenih i uništenih helikoptera i drugog otpada.

Već su se pojavile slike neeksplodiranog streljiva na tlu u Berdjansku. Bit će potrebno barem neko vrijeme da se sigurno ukloni, a moglo bi spriječiti napore da se operacije u bazi ponovno pokrenu punim kapacitetom.

Ovaj objekt se već mjesecima koristi kao ruska zračna baza. To je središte posebno za helikopterske operacije. Ono što izgleda kao mješavina jurišnih helikoptera Ka-52, Mi-24 i Mi-28, kao i transportnih Mi-8/Mi-17 Hip (koji također mogu biti naoružani), primijećeno je ondje na prijašnjim satelitskim snimkama.

Ukrajinske vlasti tvrde da su uništile devet nespecificiranih helikoptera zajedno s "specijalnom opremom koja je bila smještena na aerodromima, jedan lanser protuzračne obrane i skladište streljiva".

Neposredna analiza slike Planet Labsa ne pokazuje oštećenje bilo kojeg sustava protuzračne obrane ili druge "specijalne opreme" ili velikih struktura. Međutim, kazetno streljivo poput onoga unutar ATACMS projektila koje je Ukrajina dobila može lako prouzročiti značajnu štetu ili uništiti mete na načine koji možda nisu lako vidljivi putem satelitskih slika koje zasad imamo. Na primjer, radarska antena razbijena šrapnelima ne bi nužno bila vidljiva u dostupnoj razlučivosti.

"Meke mete"

Dosadašnje rakete ATACMS primjeri su početne varijante, poznate kao MGM-140A, M39 i Block I. Ove rakete nose 950 relativno malih bojevih punjenja M74. Iako područje po kojem se ovo streljivo raspršuje ovisi o visini ispaljivanja i namjeravanoj disperziji gustoće, navedeni tipični profil za jedan MGM-140A može raspršiti svoj teret preko kružnog područja promjera nekih 250 metara, pokrivajući ukupno 35.000 četvornih metara.

 

Što se tiče streljiva M74, dokument iz 2002. iz Centra za naučene lekcije vojske opisuje njegov dizajn i funkciju na sljedeći način: "Granata M74 napunjena je eksplozivnim punjenjem sastava B i prekrivena je čeličnom čahurom. Prilikom udara i detonacije svaka se granata raspada u veliki broj čeličnih fragmenata velike brzine koji su učinkoviti protiv ciljeva kao što su kamionske gume, projektili, vozila s tankom pregradom i radarske antene. Ovo streljivo nije učinkovito protiv oklopnih vozila. Granata M74 također sadrži zapaljivi materijal i ima protupješački radijus od 15 metara".

Kao što je The War Zone prethodno detaljno objasnio, aerodromi poput onog u Berdjansku, prepuni "mekih meta" poput helikoptera, aviona i sustava protuzračne obrane na otvorenom, upravo su idealni za udar ATACMS-a punjenih kazetnim streljivom. Satelitske snimke nude jasne dokaze koliko je udar na Berdjansk bio učinkovit zahvaljujući mogućnostima koje ove rakete nude.

Povrh toga, MGM-140A, iako imaju kraće domete od kasnijih inačica ATACMS-a, daju ukrajinskoj vojsci dodatni kapacitet za napad na mete dublje unutar područja pod ruskom okupacijom. Na temelju sadašnjih linija bojišnice, Block I ATACMS su više nego sposobni pogoditi ruske snage u većem dijelu zemlje, uključujući sjeverni dio Krima.

Ukrajina ima još opcija

Ukrajina, naravno, ima razne druge opcije za udar na ruske snage na većim udaljenostima unutar okupiranih područja, kao i unutar same Rusije. U isto vrijeme, ATACMS, kao balističke rakete, obaraju se na svoje mete vrlo velikim brzinama i s vrlo velikih visina. Varijante kazetnog streljiva također se otvaraju mnogo prije nego što stignu do tla, pretvarajući jednu veliku nadolazeću prijetnju u stotine manjih. Sve to čini ih opasnijima od drugih opcija dalekometnih napada koje Ukrajina ima, uključujući podzvučne krstareće rakete i bespilotne letjelice koje se lansiraju iz zraka i zemlje, a sve imaju jedinstvene bojeve glave.

Sve u svemu, najveća implikacija za Rusiju je ta da je velika većina zračnih baza sada pod izravnom prijetnjom vrlo učinkovitog oružja širokog područja djelovanja. Rusija intenzivno koristi svoje zračne snage, a posebno jurišne helikoptere, kako bi ograničila ukrajinsko napredovanje tijekom protuofenzive.

Razmještena sredstva ruske protuzračne obrane, koja također predstavljaju značajnu prijetnju zračnom djelovanju Ukrajine, sada su pod značajno većom prijetnjom i duboko iza linija bojišnice. S obzirom na ono što smo već vidjeli u Berdjansku, to bi moglo natjerati Rusiju da povuče različita ključna sredstva u sigurnija područja. To bi drastično ograničilo njihov potencijalni doprinos sukobu. Ovo posebno vrijedi za helikoptere koji imaju ograničen domet te sustave protuzračne obrane koji zahtijevaju relativnu blizinu potencijalnih ciljeva da bi bili učinkoviti.

Svako vozilo bez oklopa, velika opskrbna područja ili okupljanja osoblja na otvorenom podjednako su ugroženi dolaskom ATACMS-a natovarenog kazetnim streljivom. Postizanje istih učinaka s oružjem opremljenim jediničnim bojevim glavama značilo bi iscrpljivanje resursa. I kao što smo ranije spomenuli, to oružje je ranjivije na presretanje nego ATACMS-ovi.

Nije poznato koliko točno ATACMS projektila Ukrajina sada ima, koliko bi još komada trebala dobiti i hoće li i druge varijante biti uključene u buduće isporuke. Bez obzira na to, kao što je The War Zone predvidio, satelitske snimke zračne luke Berdjansk jasno pokazuju da je pojava projektila u ukrajinskim rukama veliki problem za rusku vojsku koji će ih prisiliti da preispitaju kako i gdje djeluju unutar zemlje.

Pročitajte više