Sawers: Kosovo bez povratka na stanje prije 1999., bez podjele i ujedinjenja

Broj mogućnosti koje se razmatraju za status Kosova vrlo je ograničen, jer nema povratka na situaciju prije 1999. godine, kao ni podjele Kosova niti ujedinjenja s nekom od susjednih država, izjavio je politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije John Sawers.

Sawers je, u intervjuu Radiju B92 u srijedu, negirao da je kosovskim Srbima u Prištini u ponedjeljak kazao da je kontaktna skupina već odlučila da će Kosovo dobiti neovisnost, ali je upozorio da je "neovisnost Kosova cijena koju Srbija mora platiti za greške režima Slobodana Miloševića", jer svaka zemlja mora prihvatiti svoje naslijeđe iz prošlosti.

"Pogledajte kroz što je Njemačka prošla poslije 1945. godine. To prevladavanje grozne prošlosti koju je Njemačka imala, represiju nad Židovima, nasilje i rat koji su vođeni u ime Njemačke i 1914. i 1939. godine, zatim pogledajte što se dogodilo u Mađarskoj nakon Prvoga svjetskog rata", kazao je Sawers, dodajući da "svaka zemlja mora prevladati prošlost prije no što prigrli budućnost, što je teška zadaća".

"Hrvatska je to završila i vi ćete kroz to proći, ali to je teško. Vi ste i sami izgubili neke lidere u toj borbi, na primjer Zorana Đinđića, ali ne možete nazad, a ne možete ni ostati zaglavljeni na pola puta ka Europskoj uniji i na pola puta suočavanja s prošlošću. Morate se pozabaviti tim naslijeđem, onime što se dogodilo na Kosovu, onime što je činjeno u Bosni i Hercegovini u ime Srba i, konačno, da uhitite generala Mladića. Kad se to završi, put ka budućnosti bit će otvoren", poručio je Sawers u intervjuu Radiju B92.

Sawers se u utorak u Beogradu sastao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, koji je u priopćenju ocijenio da "samo i isključivo Vijeće sigurnosti UN-a ima mandat mijenjati usvojena načela za razgovore o budućem statusu Kosova", te da je "krajnje neprihvatljivo zastupati jednostran i isključiv pristup rješavanju pitanja Kosova i Metohije, i to prije nego što su razgovori i započeli".

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više