Schroeder na obilježavanju godine Einsteina

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u srijedu je veličao Alberta Einsteina kao najvažnijeg znanstvenika 20. stoljeća i tvrdog protivnika nacionalizma i rasizma.

Ova je godina proglašena Einsteinovom zbog stote obljetnice objavljivanja nekih od njegovih najpoznatijih otkrića 1905. godine, u kojima je taj fizičar pokazao da su atomi stvarni, objasnio zakone kretanja i prikazao svjetlo kao čestice energije.

"On je revolucionarizirao znanost i promijenio svijet", rekao je Schroeder u govoru u njemačkom Povijesnom muzeju u Berlinu.

Također je naglasio kako su ga njegova nepotkupljivost i nekonvencionalnost učinile "idolom i kultnim likom". Einstein je bio uvjereni pacifist i uvijek se protivio nacionalizmu i rasizmu, dodao je kancelar.

Albert Einstein rođen je 1879. u njemačkom gradu Ulmu, a zbog svojih je židovskih korijena Njemačku napustio 1933. nakon dolaska na vlast nacista i otišao u SAD, dobivši njihovo državljanstvo.

Njemački dnevnik Welt istaknuo je činjenicu da sad čak četiri zemlje "prisvajaju" Einsteina kao svojega - Njemačka u kojoj se rodio i radio, Švicarska u kojoj je studirao i također radio te SAD i Izrael.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više