SDSS: Očekujemo da DIP naloži Piculi da u SiCG otvori više biračkih mjesta

SAMOSTALNA srpska demokratska stranka (SDSS) očekuje još danas da Državno izborno povjerenstvo (DIP) naloži Ministarstvu vanjskih poslova RH da se za izbore za Hrvatski sabor, u Srbiji i Crnoj Gori otvori više od šest biračkih mjesta, rekli su na konferenciji za novinare predsjednik i potpredsjednik SDSS-a, Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac.

Izvijestili su da su i danas zamolili ministra vanjskih poslova Tonina Piculu da preispita svoj stav, i da za Srbe izbjegle iz Hrvatske i iseljenike s hrvatskim državljanstvom u SiCG zatraži više biračkih mjesta, za što, istaknuli su, postoji razumijevanje Vlade SiCG.

Pupovac je naglasio "da bi ministar Picula, u suprotnom, izravno utjecao na regularnost izbora".

Stanimirović je naglasio da je za SDSS neprihvatljiva odluka MVP-a RH da se u SiCG otvore samo po dva biračka mjesta u Beogradu, Kotoru i Subotici.

SDSS traži da MVP RH u SiCG osigura 12 biračkih mjesta, ili još barem u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici.

Stanimirović je upozorio da se po podacima SDSS-a, od oko 155 tisuća Srba izbjeglih iz Hrvatske, većinom nalazi u SiCG, te oko 55 tisuća iseljenika s hrvatskim državljanstvom - koji bi, kako je rekao, izišli bez straha na izbore, jer u Srbiji više nema ni Miloševića ni Šešelja.

Podsjetio je da je u BiH otvoreno 30 biračkih mjesta, a zbog čega se izbjegli Srbi i dijaspora u SiCG nalaze u diskriminirajućem položaju - posebice jer su od glasačkih mjesta udaljeni i po sto kilometara.

(Hina) daju sšh



Pročitajte više