Sedmorici bosanskih Srba za genocid u Srebrenici od pet godina do doživotne kazne zatvora

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju donio je presude sedmorici vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine, osudivši ih na zatvorske kazne u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora, zbog genocida u Srebrenici. "Opseg i priroda ubilačke operacije, stravičan broj ubojstava... jasna namjera - vidljiva iz dokaza - da se eliminira svaki bosanski musliman koji je uhićen ili koji se predao pokazuje izvan razumne sumnje da je riječ o genocidu", objavio je ICTY.

Obavještajni časnik zvorničke brigade Drago Nikolić dobio je 35 godina zatvora, Ljubomir Borovčanin osuđen je na 17 godina zatvora. General Radivoje Miletić osuđen je na 19 godina, a general Vinko Pandurević na 13 godina zatvora.

Obavještajni časnici Popovići Nikolić, vojni časnici Beara i Pandurević, te zapovjednik specijalne policije Borovčanin bili su optuženi za sudjelovanje udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem ubojstva vojno sposobnih bosanskih muslimana iz Srebrenice. Generali vojske bosanskih Srba Miletić i Gvero optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, za ubojstva, progone, prisilno premještanje i deportaciju stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Prema optužnici, u genocidu nad muslimanima sudjelovali su i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir. Međunarodni sud je za zločin u Srebrenici optužio ukupno 21 osobu. Za taj je zločin dosad ICTY donio presudu samo za jednu osobu, generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića, koji je u travnju 2004. osuđen na 35 godina zatvora.

Pročitajte više