Šef EU diplomacije: Neke europske države pokušavaju zastrašiti Haški sud zbog Izraela

Foto: EPA

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell danas je rekao da neke europske države pokušavaju zastrašiti suce Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog optužnice protiv izraelskih čelnika, upozorivši te zemlje da se prestanu miješati te da poštuju tu instituciju. 

Glavni tužitelj ICC-ja Karim Khan u ponedjeljak je objavio da je tražio izdavanje tjeralica za izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom obrane Yoavom Gallantom, kao i za trojicom dužnosnika Hamasa. 

"Tužitelj je samo naveo optužbe, a sud će odlučiti. U međuvremenu tražim od svih, počevši od izraelske i nekih europskih vlada, da ne zastrašuju suce. Nemojte im prijetiti, nemojte pokušavati utjecati na njihovu odluku, ponekad prijetnjama i vrlo teškim diskvalifikacijama", rekao je Borrell za španjolsku televiziju TVE. 

Mađarska tvrdi da tjeralica diskreditira sud

Khan je optužio trojicu čelnika Hamasa za zločine poput pokušaja istrebljenja, otmice i seksualnog nasilja. Netanyahu i Gallant su također optuženi za istrebljenje te za izazivanje gladi i namjerne napade na civile. 

Izrael odbacuje da je počinio ratne zločine u Gazi te tvrdi da ICC nema jurisdikciju nad njim. Pozvao je države da odbace taj slučaj koji smatra politički motiviranim. Hamas je također odbacio optužbe. Nekoliko država kritiziralo je odluku ICC-ja, uključujući SAD, najbližeg saveznika Izraela, koji nije stranka suda. 

Mađarska je jučer tjeralicu proglasila "političkom odlukom" koja diskreditira sud. Međunarodni sud pravde (ICJ), odvojena institucija, također sa sjedištem u Den Haagu, kasnije danas odlučit će o zahtjevu Južnoafričke Republike da se Izraelu naredi prekid ofenzive u Rafahu, gradu na samom jugu palestinske enklave. 

Neke europske države razmatraju priznanje Palestine

Izolacija Izraela u međunarodnoj areni ovaj se tjedan dodatno povećala odlukom Španjolske, Norveške i Irske da priznaju neovisnu palestinsku državu. Izrael tvrdi da je to nagrada Hamasu za napad 7. listopada, što je Borrell odbacio. 

"Kada kažu da je to ojačalo Hamas, ja mislim da je upravo suprotno jer je palestinski svijet podijeljen između vlasti koju priznajemo, financiramo i s kojom surađujemo te terorističke organizacije prema kojoj se tako i odnosimo", kazao je Španjolac.

Borrell je rekao da i druge europske države razmatraju priznanje Palestine, ne otkrivši koje. Naglasio je i da se kritiziranje Izraela ne smije smatrati antisemitizmom. "Svaki put kad netko donese odluku o podržavanju palestinskog državotvorstva, što svi u Europi podržavaju, Izrael to predstavi kao antisemitski napad", istaknuo je. 

Pročitajte više