Šef granične policije: Ove godine je 40 posto manje ilegalnih prelazaka granice

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA granična policija zabilježila je oko 16 tisuća ilegalnih prelazaka granice u prvih 11 mjeseci ove godine, što je pad za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rekao je večeras načelnik Uprave za granicu iz Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Ničeno.

Sličan pad bilježi se na cijeloj ruti, dakle i u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini, kazao je Ničeno u razgovoru za RTL i dodao da se ruta mijenja te da su ilegalni prijelazi sada brojniji preko Srbije, Rumunjske, Mađarske i Austrije.

I dalje traje potraga za 10-godišnjom Turkinjom

Inače, još se traga za 10-godišnjom djevojčicom koja je jučer nestala u nabujaloj rijeci Dragonji kada je skupina migranata pokušala ilegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu, a spašena je majka nestalog djeteta, turska državljanka. U potragu su uključeni pripadnici hrvatskih policijskih snaga te ronioci MUP-a kojima su se priključili i slovenski ronioci.

 

"Mi smo tehnički i kadrovski opremljeni i pokazali smo sposobnost zaštite europske granice, prije granice EU, a sada šengenske granice", rekao je Ničeno i istaknuo da će se angažman policijskih snaga na unutarnjim granicama EU, sa Slovenijom i Mađarskom, ulaskom Hrvatske u šengenski prostor prebaciti na vanjske granice.

Na granici sa Slovenijom i Mađarskom ukidaju se granične kontrole

Na granici sa Slovenijom i Mađarskom će se primjenjivati kompenzacijske mjere, odnosno na njima se ukidaju granične kontrole, gdje će po potrebi postojati kontrola kao za covid-potvrde i slično, zaključio je Ničeno.

Podsjetimo, države članice EU usuglasile su tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije.

Pročitajte više