Šef udruge talijanskih komunalaca: Malim distributerima energije prijeti bankrot

Ilustracija: EPA

MALI distributeri energije u Italiji imaju problema s nabavom plina jer ne mogu osigurati jamstva koja od njih sve češće traže proizvođači pa mnogima prijeti bankrot, upozorio je čelnik udruge komunalnih poduzeća. Čak 70 tvrtki moglo bi bankrotirati u idućim mjesecima budući da neće moći ispuniti ugovorne obveze prema kupcima, upozorio je Giordano Colarullo, šef Utilitalije.

Udruga okuplja 450 komunalnih poduzeća koja pružaju usluge opskrbe energijom i vodom i odvoza otpada. Ugrožene tvrtke, od kojih svaka ima po 10 tisuća do 40 tisuća klijenata, opslužuju oko 500 tisuća kućanstava i malih poduzeća, poput trgovina i frizerskih salona. Svi oni mogli bi ostati bez struje, plina i grijanja ako njihovi dobavljači odu u stečaj.

"Ne mogu doći do plina koji bi prodavali svojim klijentima ove zime", upozorio je Colarullo. Ugrožene tvrtke kupuju plin i struju od uvoznika i potom ih preprodaju na domaćem tržištu, koje je Italija dijelom liberalizirala.

"Uvoznik će u međuvremenu prodati plin nekom drugom"

Snažan skok cijena plina povezan s ograničenjem ruskih isporuka potaknuo je uvoznike da od kupaca traže sve veća kolateralna jamstva. "Od tih se tvrtki traži da daju jamstva, a pomoć od banke teško dobivaju jer one ne žele preuzeti rizik, s obzirom na razmjere problema”, pojasnio je Colarullo.

"Uvoznik će u međuvremenu prodati plin nekom drugom", dodao je i pozvao državu da priskoči s jamstvima. Italija je ove godine u proračunu izdvojila 52 milijarde eura kako bi zaštitila tvrtke i građane od udara vrtoglavo visokih troškova struje, plina i benzina, a ovaj tjedan planira odobriti još jedan paket pomoći, vrijedan oko 13 milijardi eura, napominje Reuters.

Pročitajte više