Šeks i Arlović razgovarali o raspodjeli dužnosti u novom sazivu sabora

VLADIMIR ispred HDZ-a i Mato Arlović ispred SDP-a danas su se sastali u Hrvatskom saboru na drugom pripremnom sastanku uoči konačnog dogovora oko raspodjele mjesta potpredsjednika parlamenta i funkcija u saborskim odborima između vladajućih i oporbenih stranaka.

Konačnom dogovoru prethodit će sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka u novom sazivu Sabora, koji bi se trebao održati sutra ili prekosutra, te sastanak predsjednika klubova zastupnika. U svakom slučaju, dogovor se mora postići ovoga tjedna, prije konstituirajuće sjednice petog saziva Hrvatskog sabora koja je zakazana za idući ponedjeljak, 22. prosinca.

Nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, Šeks je novinarima rekao da su pripremni dogovori većinske i najjače oporbene stranke nužni oko "ovako delikatnih stvari". Nije govorio o pojedinostima s današnjeg sastanka niti prijedlozima koje će u nastavku pregovora zastupati HDZ.

Suprotno Šeksu, Arlović je istaknuo prijedlog po kojemu bi HDZ-ovoj manjinskoj vlasti uz predsjednika Sabora pripala dva potpredsjednička mjesta, dok bi oporba trebala dobiti tri saborska potpredsjednika.

Što se tiče raspodjele funkcija u saborskim tijelima, Arlović zastupa prijedlog da vladajući imaju 11 predsjednika odbora, oporba 13, dok bi jednog predsjednika odbora imale nacionalne manjine.

Ni Šeks niti Arlović ne smatraju vjerojatnim da bi mogao proći prijedlog HSP-a da se o novom predsjedniku Sabora odlučuje tajnim glasovanjem zastupnika između kandidata HDZ-a i kandidata kojega predlože oporbene stranke.

Odgovarajući na upit novinara, Šeks tvrdi kako je takav postupak moguć, ali ne i vjerojatan, dok Arlović HSP-ov prijedlog smatra zanimljivom, no ne i realnom idejom, napominjući da najjača stranka ima pravo na predsjednika parlamenta.

Pročitajte više