Šešelj će štrajkati glađu ako mu Haško tužiteljstvo nametne branitelja

PRAVNI savjetnici haškog optuženika Vojislava Šešelja upozoravaju da će njihov klijent sa štrajkom glađu ići do kraja, ako mu Haški tribunal nametne branitelja, javlja srpski Kurir. Prema njihovom mišljenju, nametanje branitelja je dio plana kojim se želi Šešeljeva smrt, kao i okončanje procesa koji se protiv njega vodi.

Sam zahtjev Haškog tužiteljstva da se Šešelju nametne odvjetnik upućen je prošli petak. Tužiteljstvo nadalje traži da se nastavak suđenja odgodi dok se Šešelju konačno ne "dodijeli" odvjetnik.

Haško tužiteljstvo tvrdi da Šešelj vrši pritisak na svjedoke u sudnici pa bi zbog takvog neprimjerenog ponašanja trebalo zabraniti da se sam brani. "Njihov argument za nametanjem odvjetnika je taj što je jednog od svjedoka protiv njega Šešelj proglasio lažnim. Ta priča nije nimalo naivna."

Haškom tužiteljstvu ne preostaje ništa drugo nego da Šešelja ubiju

"Tužiteljstvo nema ništa novo za dokazati, dok samo suđenje mora privesti kraju", kazao je Aleksandar Vučinić, Šešeljev pravni savjetnik dodavši da haškim tužiteljima ne preostaje ništa drugo nego da Šešelja ubiju. Naime, Vučinić upozorava da je Tužiteljstvo svjesno da će Šešelj ponovno započeti štrajk glađu, kao što je to učinio prošli put kad mu je također htjelo nametnuti pravnog zastupnika.

"Šešelj ne blokira postupak, ne ometa, ne može utjecati na svjedoke. Skoro šest je godina u haškom pritvoru i sve je radio kako treba", pojasnio je Zoran Krasić, drugi Šešeljev pravni zastupnik nastavivši kako je "Tužiteljstvo ljuto, ne trpi poraz u sudnici i voljno je da svim sredstvima uništi protivnika".

Šešelj je već otvoreno nagovijestio svoje namjere, ukoliko se zahtjev Tužiteljstva ispuni.
"Ako odluka bude suprotna mojim interesima, tog trenutka počinjem štrajk glađu i nema više prekida", upozorio je Šešelj Haški tribunal.

Šešelj je zbog istog razloga štrajkao glađu 2006. godine

Podsjećamo, Šešelj je zbog nametanja odvjetnika štrajkao glađu 29 dana u 2006. godini. Tad je izgubio 25 kilograma pa su tamošnji liječnici utvrdili da je pravo čudo što mu mozak nije oštećen. Kako su u Haagu na koncu opozvali već nametnutog odvjetnika, Šešelj je prekinuo štrajk glađu, nakon čega je prebačen u bolnicu.

Ne zna se točno kad će pasti odluka o Šešeljevu odvjetniku. Sigurno je jedino da će se o tome odlučiti u roku od 14 dana koji teče kada Šešelj sam zahtjev zaprimi, što će se dogoditi kada se zahtjev Tužiteljstva prevede na ćirilično pismo.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više