Sharon i doseljenici razišli se zbog nepomirljivih stajališta

IZRAELSKI premijer Ariel Sharon i predstavnici doseljenika razišli su se u nedjelju zbog nepomirljivih stajališta, nakon napetog susreta kojega je tema bio Sharonov plan povlačenja iz Gaze kojemu se doseljenici žestoko protive, prenosi javna televizija.

Ovaj susret, koji je prvi nakon 18. prosinca 2003. kada je Sharon iznio svoj plan povlačenja iz pojasa Gaze, trajao je gotovo dva sata, a održan je u Sharonovu uredu u Jeruzalemu.

Pinhas Wallerstein, jedan od članova Yeshe, Vijeća za židovske naseobine u Judeji-Samariji (Zapadna obala) i u Gazi, najvišeg doseljeničkog tijela, nazvao je susret "sramotnim".

Plan premijera Sharona nailazi i na snažan otpor unutar Likuda, njegove stranke i krajnje desnice, dok je većina od 250.000 židovskih doseljenika na palestinskom području odlučila da će ga osujetiti, naglašavajući napeto ozračje oko tog pitanja.

Doseljenici traže da se provede referendum ili prijevremeni izbori.

Sharon zasad odbija to i upozorava na "ozračje građanskog rata" koje, po njegovu mišljenju, potiče žestoku raspru o tom pitanju.

Sharon je kazao da je odlučan u nakani da do 2005. provede svoj plan povlačenja prema kojemu će se u pojasu Gaze ukloniti 21 židovsko naselje i četiri izolirana naselja na sjeveru Zapadne obale.

Pročitajte više