Sharon: Palestinci ne čine dovoljno u suzbijanju militanata

PALESTINCI tek trebaju poduzeti konkretne korake u borbi protiv militanata a još nisu učinili ništa osim što su razmjestili postrojbe u pojasu Gaze, rekao je u petak predsjednik izraelske vlade Ariel Sharon.

U priopćenju Sharonovog ureda navodi se da je Ariel Sharon rekao norveškom premijeru Kjellu Magneu Bondeviku da će biti moguće vratiti se međunarodnom "itineraru" za mirno rješenje izraelsko-palestinskog spora tek kad Palestinci zaustave djelovanje militanata, unište njihovu infrastrukturu i provedu administrativne reforme. Bondevik je telefonirao Sharonu kako bi izrazio svoje zadovoljstvo "pozitivnim koracima koje izraelska vlada poduzima spram Palestinaca", kaže se u priopćenju.

Jedan korak izraelske vlade, najavljeno oslobađanje 900 palestinskih zatvorenika, je, međutim, izazvao bijes Palestinaca što je pokazalo da su pred summit u egipatskom Sharm el Sheikhu stajališta dvije strane još uvijek daleko u nekim ključnim pitanjima.

U petak su palestinski dužnosnici izjavili da su razočarani brojem zatvorenika koje Izrael namjerava osloboditi i optužili izraelsku stranu da im nameće ponudu. Izraelski kriteriji za oslobađanje zatvorenika nisu "ono čemu smo se nadali", rekao je, kako je prenijela radio-postaja Glas Palestine, tajnik palestinske vlade Hassan Abu Libdeh.

Abu Libdeh je izjavu dao u četvrtak nakon sastanka s predstojnikom ureda Ariela Sharona Dovom Weisglassom na kojem nije postignut dogovor o tom pitanju. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je izjavio da se to pitanje može riješiti, napomenuvši da iako su Palestinci svijesni teškoća koje Sharon ima s izraelskim javnim mišljenjem oni imaju slične teškoće s palestinskim.

Izraelski radio je izvijestio da Palestinci žele da se na popis zatvorenika uključi i 237 zatvorenika koji su zatvoreni prije izraelsko-palestinskog sporazuma iz Osla 1993. godine, no Izrael je to odbio.

Izrael ponavlja kako neće pustiti zatvorenike za koje kaže da imaju "krvave ruke". Abu Libdeh je upozorio da bi spor oko zatvorenika mogao "potkopati" summit koji se treba u utorak održati u Egiptu a na kojem je predviđeno sudjelovanje Ariela Sharona, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Abdullaha.

Pročitajte više