SHARON: PALESTINSKI RAT PROTIV TERORIZMA RJEŠENJE JE ZA MIR

"Ključ napretka" prema miru na Bliskom istoku leži u odluci palestinske vlade Mahmuda Abbasa da krene u "istinski rat protiv terorizma", izjavio je nedjelju izraelski premijer Ariel Sharon.

"Prošlo je vrijeme obećanja i izjava", rekao je Sharon u Jeruzalemu na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

"Ono što sad očekujemo su prave mjere" protiv naoružanih palestinskih skupina", rekao je premijer te najavio "skori susret" sa svojim palestinskim kolegom Mahmudom Abbasom.

"Uskoro ćemo se susresti s našim palestinskim kolegama i uz pomoć Sjedinjenih Država postići sporazum koji bi vodio miru".

"Budu li osigurani mir i sigurnost izraelskog stanovništva bit će moguće i ublažavanje izraelskih mjera a koje će stvoriti novu i bolju stvarnost za palestinsko stanovništvo", rekao je Sharon.

On, međutim, ne želi ugroziti sigurnost Izraela.

"Izrael sada, ni u budućnosti, nije spreman učiniti ni namanji ustupak ili kompromis kada se radi o sigurnosti", rekao je.

Državni radio javlja da će se susret Sharona i Abbasa održati tek nakon puta izraelskog premijera u Washington, 20. svibnja.

Za razliku od predsjednika palestinske vlasti Jasera Arafata kojeg optužuje da podržava "terorizam", Izrael Mahmuda Abbasa drži umjerenim i valjanim sugovornikom, posebice zato što se izjasnio za "demilitarizaciju Intifade" (palestionske pobune).

Abbas, poznat i kao Abu Mazen, nekoliko se puta diskretno sastao sa Sharonom od dolaska na vlast u ožujku 2001., piše AFP.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je pak na zajedničkoj konferenciji za novinare da je Sharon najavio mjere, koje su "vrlo obećavajuće i korisne" prema Palestincima.

Pročitajte više