SHU traži povećanje osnovice, koeficijenata i nagrade za radni staž

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) tražit će u pregovorima s Vladom povećanje osnovice za plaće, izmjenu koeficijenata i povećanje nagrada za godine staža.

Predsjednik SHU-a Dalimir Kuba najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će pregovarački odbori sindikata javnih službi u ponedjeljak pokušati dogovoriti zajednički nastup prema Vladi i uputiti zahtjev za početak pregovora.

Uz povećanje osnovice, koja se nije mijenjala već tri godine, te izmjenu koeficijenata i povećanja nagrade za radni staž s 0,5 na 0,8 posto plaće, sindikat će tražiti i dodatnih 300 milijuna kuna za plaće u idućoj godini, rekao je Kuba.

On procjenjuje da bi se tim izdacima izdvajanje za školstvo povećalo sa sadašnjih 3,23 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3,5 posto BDP-a. Pritom je ocijenio nerealnim zahtjev Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za povećanjem na četiri ili 4,5 posto BDP-a.

SHU se zalaže da učiteljske plaće u Hrvatskoj postupno dosegnu razinu plaća u Europskoj uniji - početnička plaća trebala bi se izjednačiti s prosječnom plaćom, plaća učitelja s 15 godina bila bi 30 posto viša od početničke, a nastavnika pred mirovinom dvostruko viša od početničke, rekao je Kuba.

Prosječna plaća u školstvu trenutno zaostaje šest posto za državnim prosjekom, iako više od 78 posto prosvjetara ima višu ili visoku stručnu spremu.

SHU upozorava da neki ravnatelji stariji od 65 godina nisu napustili svoje funkcije unatoč zakonskoj odredbi koja je na snazi već dvije godine.

Komentirajući slučaj HIV pozitivne djevojčice Ele, koja ponovno ima problema s pohađanjem škole, ovoga puta u Kutini, Kuba je to nazvao društvenom sramotom te izrazio bojazan da će se taj problem ponoviti i iduće godine. Država treba stvoriti uvjete kako bi sva djeca mogla ostvariti svoje pravo na školovanje, ustvrdio je Kuba.

Pročitajte više