SiCG: Specijalno tužiteljstvo preuzelo istragu o hladnjači s tijelima

ISTRAGU o masovnim grobnicama u Petrovom selu kod Kladova, gdje su 2001. godine pronađena tijela 77 albanskih civila sa Kosova, tamo dovezenih u hladnjači koja je nađena u Dunavu kod Kladova, od Okružnog suda u Negotinu preuzelo je Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu.

U dvije grobnice otkrivene u lipnju 2001. godine nađeni su leševi 70 muškaraca i sedam žena s Kosova, među kojima i trojice braće Bitići, Argona (21), Iljija (23) i Mehmeda (25), inače američkih državljana. Dosad je ustanovljen identitet 33 osobe, a prema dosadašnjoj istrazi, 60 žrtava ubijeno je iz vatrenog oružja, dok je petero ubijeno udarcima tupim predmetima.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, žrtve su s Kosova dovezene 1991. godine u hladnjači, koja je potom potopljena u Dunavu kod Kladova, a kad je hladnjača izronila, leševi su prebačeni - uz pomoć lokalnih komunalnih radnika - u masovnu grobnicu u Petrovom selu.

Općinski sud u Kladovu podnio je zahtjev za određivanje pritvora bivšem načelniku Javne sigurnosti MUP-a Srbije Vlastimiru Đorđeviću, osumnjičenom za organizaciju prebacivanja braće Bitići iz zatvora u Prokuplju u Petrovo selo, ali je Đorđević - nedavno optužen i u Den Haagu - već napustio zemlju, te je za njim raspisana tjeralica.

Zajedno s odbjeglim Đorđevićem, u Den Haagu su zbog zločina na Kosovu 1999. godine optuženi i policijski general Sreten Lukić, te vojni generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević.

Pročitajte više