Simonić u Sisku: Vlada ulaže goleme napore da se unaprijedi znanost i obrazovanje

POTPREDSJEDNIK Vlade Ante Simonić danas je u Sisku izjavio da Vlada ulaže goleme napore da se unaprijedi sustav znanosti i obrazovanja" te da će za nekoliko dana vjerojatno prihvatiti Strategiju znanosti i tehnološkog razvoja Republike Hrvatske a prije ljetnog raspusta vjerojatno i Strategiju obrazovnog sustava Hrvatske".

U Županijskoj komori u Sisku Simonić je na poziv dekanata Metalurškog fakulteta u Sisku studentima, gospodarstvenicima, gradskim i županijskim predstavnicima održao predavanje "Znanost, tehnologija, razvoj i budućnost", u kojem je naglasio da je "znanje danas temeljni resurs budućnosti".

Uz ostalo je iznio da je "izdvajanje za znanost, prosvjetu i šport u državnom proračunu za ovu godinu za milijardu i pol kuna veće nego godinu dana prije. To je golem novac, trend je vrlo pozitivan, ali teškoće još nismo posve uklonili, izjavio je Simonić, dodavši kako Vlada želi da izdvajanje za znanost dosegne dva a za obrazovanje 5,6 posto domaćeg brutoproizvoda.

Upitan za komentar o 60-postotnu poskupljenju školarine za studente koji se upisuju o vlastitu trošku, Simonić je naveo kako se "slaže da je sustav obrazovanja u ovom trenutku podcijenjen, što uključuje i niske cijene usluga u obrazovnom sustavu". Naglasio je da je "on za povišenje cijena školovanja kako bi bile primjerene ukupnim trendovima u društvu, ali pod uvjetom da se kvalitetno razriješe mogućnosti studentskih kreditiranja i pomoći studentima, kako bi se i najsiromašnijim omogućilo studiranje". Ocijenio je da visoka cijena školovanja ne smije biti zapreka da oni koji se žele školovati to ne mogu, već treba stvoriti kompenzacijske mehanizme i mnogi od njih su pokrenuti".

Simonić je sa suradnicima posjetio Muzej Sisak i razgledao izložbu o sisačkom biskupu sv. Kvirinu i 1700 godina kršćanstva u Sisku.

Za posjeta lekeničkoj općini s načelnikom Ivicom Perovićem razgovarao je o stanju školstva i potrebama u odgoju i obrazovanju.

(Hina) malj dd

Pročitajte više