Sindikalisti riječke Luke ponovno najavljuju štrajk

Tri sindikata, koja djeluju u riječkoj Luci, na današnjoj su konferenciji za novinstvo, ponovno upozorivši na nerazmjer između povećanja prometa i visine plaća, najavila da će pokušati još jednom razgovarati s predstavnicima Uprave o visini plaća nakon čega su spremni organizirati štrajk.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj Luci Vlatko Mandekić upozorio je na, kako je rekao, odugovlačenje poslodavca pri pregovaranju. Izvijestio je da je završen postupak arbitraže vezan uz pitanje broja proizvodno održavajućih i nužnih poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Prijedlog poslodavca bio je da ti poslovi obuhvate pola radnika što je onemogućavalo organiziranje štrajka, istaknuo je predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke Luke Roberto Zubčić. Kako nije bilo moguće postići dogovor o tome, na zagrebačkom Županijskom sudu donesena je odluka da pravnik Vinko Hlača, koji je na čelu arbitražne komisije, odredi potreban broj tih radnih mjesta. On je, unatoč zahtjevu poslodavca, bitno smanjio broj poslova potrebnih i za vrijeme štrajka.

Pravomoćnošću ove odluke ostvaruju se zakonski uvjeti za organiziranje štrajka, kazao je Zubčić.

Izneseni su podatci po kojima je u protekle tri godine u Luci napravljen gubitak od 50 milijuna kuna. Porast prihoda je samo 1,5 posto u odnosu na 31-postotno povećanje prometa, rekao je Mandekić rekavši da Luka gubi 5,56 kuna po svakoj toni tereta.

Uz podatak o prihodu manjem od jedne kune po kontejneru, sindikalisti su ustvrdili da bi Uprava Luke trebala sama odstupiti.

Uz ova dva sindikata na konferenciji za novinare sudjelovao je i Lučki slobodni sindikat.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više