Sindikat Hitne pomoći: Tri sindikata žele na silu progurati svoj prijedlog kolektivnog ugovora

SINDIKAT radnika hitne pomoći Hrvatske ustvrdio je danas da tri sindikata koji optužuju ministra zdravstva Andriju Hebranga da opstruira pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo zapravo žele na silu progurati svoj prijedlog GKUa koji nema podršku svih sindikata u zdravstvu.

GKU koji predlažu Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i MIO Hrvatske prepun je diskriminacija, nelogičnosti i neargumentiranih prijedloga koji neopravdano favoriziraju određene struke, ocjenjuje u priopćenju Sindikat hitne pomoći.

Čelnici tih sindikata prekršili su međusindikalni dogovor jer se o prijedlogu nisu konzultirali niti usuglasili s ostalim sindikatima.

Pokušaj prebacivanja odgovornosti za moguće prosvjede na Vladu, iako su sami skrojili GKU s kojim većina neće biti zadovoljna, pokazuje da čelnici tih sindikata gube osjećaj za pravedno zastupanje radnika i razbijaju međusindikalnu solidarnost, kaže se u priopćenju.

Oni također ne prihvaćaju da svi sindikati budu potpisnici GKU-a, što je "besramno nametanje svoje volje bez obzira na nezadovoljstvo članstva".

S obzirom da je GKU za zdravstvo istekao prije tri godine, Sindikat hitne pomoći smatra da kraće vremensko razdoblje ne smije igrati presudnu ulogu u donošenju tako važnog ugovora.

"Vlada i ministar zdravstva moraju pronaći novi model suradnje i pregovaranja sa svim sindikatima koji djeluju u zdravstvu kako se ne bi ponovila praksa prošle Vlade koja je napravila nered u zdravstvu, a međuljudske odnose svela na vrlo niske grane".

Praksu favoriziranja nekih sindikata treba prekinuti, te svim sindikatima omogućiti da ugrade svoje prijedloge u GKU kako bi se postigao socijalni mir, jer GKU koji će odmah nakon potpisivanja natjerati mnoge na prosvjede ne može biti kvalitetna osnova za sređivanje stanja u zdravstvu, ističe se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više