Sindikat HZMO-a traži izjednačavanje s plaćama u drugim javnim službama

SINDIKAT Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) zatražio je danas izjednačavanje plaća zaposlenih u HZMO-u s plaćama u drugim javnim službama, inače će pokrenuti postupak mirenja koji bi mogao završiti štrajkom.

Nakon Uredbe o koeficijentima iz lipnja prošle godine, plaće u HZMO-u pale su 26,7 posto, podsjetila je predsjednica sindikata Višnja Stanišić na konferenciji za novinare.

Stoga danas prosječna plaća u HZMO-u iznosi 3.651 kunu, dok je u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi 4.318 kuna, istaknula je Stanišić.

Korekciju Uredbe o koeficijentima onemogućila je samovolja predsjednika Matice hrvatskih sindikata javnih službi Dalimira Kube koji je odbio zahtjev sindikata HZMO-a da sudjeluje u pregovorima sindikata javnih službi s Vladom.

´Kuba je sebi uzeo pravo pregovaranja i u ime radnika HZMO-a iako nas nikada o tome nije konzultirao, a rezultat je poznat - plaće će porasti samo zaposlenima u prosvjeti´, rekla je Stanišić.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u kulturi Ferdo Boban, koji je član pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, ustvrdio je da su pregovori o plaćama i ostalim materijalnim pravima za iduću godinu ´unaprijed izrežirani´.

Pritom je optužio Kubu i čelnika Sindikata znanosti Vilima Ribića da sada naplaćuju svoje zasluge za dolazak na vlast vladajuće koalicije.

´Kubi i Ribiću Vlada ispunjava i najmanju želju, a nama ništa jer nismo podoban sindikat´, kazao je Boban.

Sindikat HZMO-a traži hitno uvrštavanje njihova predstavnika u pregovarački odbor sindikata javnih službi, kao i početak pregovora o kolektivnom ugovoru za mirovinsko osiguranje.

Ako Vlada i čelnici HZMO-a do ponedjeljka ne odgovore na te zahtjeve, sindikat će pokrenuti postupak mirenja nakon kojega će vjerojatno uslijediti štrajk, najavljeno je na konferenciji.

Pročitajte više